ua en ru

Конгрес США озвучив лідерів на світовому ринку торгівлі зброєю

Конгрес США озвучив лідерів на світовому ринку торгівлі зброєю Фото: продаж зброї

Лідирують США

США в минулому році продали зброї на загальну суму 40 млрд доларів, зберігши за собою лідируючі позиції на цьому ринку. Про це повідомляє The New York Times, посилаючись на дослідження американського конгресу.

Так, зазначена сума дорівнює приблизно половині від вартості всіх контрактів, укладених з постачання зброї в 2015 році. Друге місце зайняла Франція, яка продала зброї на 15 млрд доларів.

Відзначається, що в минулому році світовий ринок озброєнь скоротився у порівнянні з 2014 роком на 9 млрд доларів - загальна сума угод склала 80 млрд доларів.

Згідно з дослідженням, скорочення відбулося багато в чому через скорочення закупівель озброєнь країнами, що розвиваються: якщо в 2014 році вони купили зброї на 79 млрд доларів, то через рік їх витрати на покупку зброї за кордоном знизилися до 65 млрд доларів.

Зокрема, лідерами за укладеними контрактами на покупку зброї стали Катар, який уклав контракти на суму понад 17 млрд доларів, Єгипет - майже 12 млрд доларів і Саудівська Аравія - понад 8 млрд доларів.

Підкреслюється, що Росія продала в 2015 році зброї на 11,1 млрд доларів, хоча в 2014 році продажі склали 11,2 млрд доларів.

При цьому наведені виданням дані не відповідають тим показникам, про які повідомляли російські офіційні особи. У березні 2016 року президент РФ Володимир Путін заявив, що експорт військової продукції з Росії в 2015 році склав 14,5 млрд доларів і перевищив очікування.

Нагадаємо, в червні нині обраний президент США Дональд Трамп заявив, що має намір домагатися заборони для деяких категорій громадян США на придбання зброї.