ua en ru

Конгрес США схвалив посилення санкцій проти Ірану

Обидві палати конгресу США - палата представників і сенат - схвалили посилення санкцій проти Ісламської Республіки Іран, передає агентство Associated Press. Посилення санкцій спочатку було схвалене більшістю голосів в палаті представників: 421 голосом проти 6. Декількома годинами пізніше дані заходи були схвалені і сенатом за допомогою усного голосування. Тепер законопроект буде відправлений на підпис Президентові США.

Новий законопроект передбачає санкції проти всіх компаній, що ведуть спільний з Іраном видобуток урану та інших радіоактивних речовин, необхідних для виробництва ядерної зброї, а також компаній, що надають Ірану нафтові танкери або ж що страхують танкери, які належать Ірану, або що іншим чином співробітничають з іранською паливною індустрією.

США, Ізраїль і країни Євросоюзу підозрюють Іран в спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що ядерна програма носить виключно мирний характер і направлена на забезпечення країни електроенергією.

Іран - другий найбільший виробник нафти серед країн ОПЕК після Саудівської Аравії. У 2010 р. Іран знаходився на третьому місці в світі за обсягами експорту нафти після Саудівської Аравії і Росії. Найбільшим споживачем іранського "чорного золота" є Китай, що купує 20% нафти республіки. За інформацією ОПЕК, загальна вартість річного експорту іранської нафти складає 71,6 млрд дол.

Відзначимо, Держдеп США, як і раніше, вважає Іран головним спонсором тероризму.