ua en ru

Компроміс по ЗЗФ буде хорошим прикладом вирішення спорів між приватним бізнесом і державою, - Карташов

Досягнення компромісу з проблемних питань роботи ПАТ "Запорізький завод феросплавів" буде хорошим прикладом вирішення спірних ситуацій між державою і приватним бізнесом. Таку думку висловив колишній мер Запоріжжя Євген Карташов, коментуючи заяву голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка про стабілізацію ситуації на ЗЗФ.

"Звичайно, було б краще, якщо б всі проблемні питання з ЗЗФ були зняті раніше, не варто доводити проблему до якихось пікових ситуацій. Але добре, що домовленість з ЗЗФ все ж була досягнута. Там є взаємні зобов'язання, як з одного, так і з іншого боку - держава виходить на вирішення питання з тарифом на електроенергію для ЗЗФ, а підприємство, у свою чергу, виконує програму модернізації, вирішує екологічні питання і так далі. Я сподіваюся, що найближчим часом завод почне відновлювати обсяги виробництва. Найголовніше, що буде збережений трудовий колектив підприємства, люди будуть отримувати гідні зарплати, від зупинки заводу не постраждає міський бюджет", - відзначив Карташов.

Доцент кафедри економіки промисловості Національної металургійної академії України Андрій Педько зазначив, що для підприємств, які в силу застосовуваної технології споживають великі обсяги електроенергії, доцільно встановлювати пільговий (або диференційований) тариф. За словами експерта, у чорній металургії це стосується, в першу чергу, феросплавного та електросталеплавильного виробництва.

"Ще березні 2010 року закінчилася дія "Меморандуму про спільні дії уряду і підприємств галузі з подолання кризових явищ в металургії", підписаного між підприємствами чорної металургії та урядом щодо стабілізації цін на електроенергію на період світової фінансово-економічної кризи. За минулі 2,5 роки (за даними на серпень 2012 р.) тариф на електроенергію, скажімо, для феросплавних підприємств України збільшився на 79%. При цьому ціни феросплавів на світових ринках стагнували, деколи демонструючи тенденцію до певного зниження. Відповідно показник рентабельності продукції балансує на межі нульових або негативних значень. Навряд чи потрібно доводити, що працювати нерентабельно протягом тривалого часу нині ніхто дозволити собі не може", - пояснив Педько.

Раніше 24 вересня в ході апаратної наради в Запорізькій ОДА глава області Пеклушенко заявив, що ОДА пропонує як вирішення ситуації з ЗЗФ повернення ПДВ, рішення питання по підстанції "Феросплавна-2" і зниження вартості електроенергії до 6 центів.

Голова правління ЗЗФ Павло Кравченко, який брав участь в апаратній нараді, повідомив, що на підприємстві почалися підготовчі роботи, необхідні для можливого нарощування виробництва феросплавів. Кравченко уточнив, що дані роботи ведуться з урахуванням того, що озвучені запорізьким губернатором рішення можуть бути прийняті.