ua en ru

Компанія-постачальник вугілля з ПАР заявила про недостовірність ціни в 134 дол., оприлюдненої ГПУ

Компанія-постачальник вугілля з ПАР заявила про недостовірність ціни в 134 дол., оприлюдненої ГПУ
Британська компанія Steel Mont Trading Ltd, яка займалася постачанням в Україну вугілля з Південно-Африканської Республіки, заявляє, що оприлюднена Генеральною прокуратурою України інформація про ціну вугілля в 134 дол. за метричну тонну, є недостовірною.

Британська компанія Steel Mont Trading Ltd, яка займалася постачанням в Україну вугілля з Південно-Африканської Республіки, заявляє, що оприлюднена Генеральною прокуратурою України інформація про ціну вугілля в 134 дол. за метричну тонну, є недостовірною. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

"Ціна вугілля вказана в технічних умовах № 1 і № 2 до контракту і ніколи не змінювалася", - йдеться в повідомленні.

При цьому повідомляється, що для доставки вугілля з портів в електростанції були підписані поправки до угоди. Транспортуванням вугілля на території України займалася компанія MTA Service (Україна).

"Витрати на перевалку в портах України становлять приблизно 9,5 дол. за метричну тонну вугілля (включаючи 20% ПДВ). Витрати на транспортування вугілля в електростанцій становлять 10-11 дол./1 метрична тонна (включаючи 20% ПДВ). Поправки до контакту встановили ціну в діапазоні від 107 до 110 дол./ 1 метрична тонна, поставлена на Трипільську та Зміївську теплоелектростанції ", - повідомили в прес-службі.

Також у прес-службі Steel Mont Trading відзначили, що українська експедиторська компанія MTA Service додатково сплатила 20-21 дол. за 1 метричну тонну вугілля (включаючи 20% ПДВ) українському порту і "Укрзалізниці" за послуги з перевезення.

"Це означає, що будь-яка додаткова вартість вище основної ціни відповідно до встановленої контрактом оплачена без прибутку для SMT (Steel Mont Trading, - ред.). Враховуючи вищевикладене, "ціна" у 134 дол. за 1 метричну тонну, поширена в українських ЗМІ, є некоректною", - підбили підсумок у британської компанії.

Нагадаємо, раніше в Генпрокуратурі заявили, що директор ДП "Укрінтеренерго" затриманий у справі про закупівлі вугілля у Південно-Африканської Республіки. Повідомлялося, що він, зловживаючи своїм службовим становищем, в серпні 2014 р. уклав контракт з компанією Steel Mont Trading Ltd про придбання вугілля у кількості 1 млн метричних тонн з ПАР, який за окремими якісними показниками було заздалегідь непридатне для використання.

При цьому, як наголошується, внаслідок неодноразового підписання додаткових специфікацій до зазначеного контракту та змін до нього фактична вартість придбаного вугілля зросла з початкових 86 дол. за метричну тонну до 134 дол.