ua en ru

Компанія Arricano Real Estate PLC потребує захисту, - Антирейдерський союз

Незважаючи на недавні трансформації системи влади і заявлений курс України на Евроінгтеграцію, в країні продовжують діяти колишні рейдерські схеми, засновані на діяльності державних органів, зокрема - господарських судів. Про це повідомляє Антирейдерський союз підприємців України.

Антирейдерський союз також звертає увагу державних структур, правоохоронних органів і ділового співтовариства на незгасаючу активність злочинних груп, націлених на рейдерські захоплення підприємств.

"Одним з останніх і найбільш яскравих прикладів, що підтверджують цей факт, є перешкоджання законній діяльності девелоперської компанії Arricano Real Estate PLC. Так, 5 березня 2014 року Господарським судом м. Києва було відкрито провадження у справі №910/3315/14 про скасування свідоцтва на право власності ПрАТ "Левобережьеинвест" (дочірня компанія Arricano) на ТРЦ "РайОN". В ході відкритого провадження за позовом ПрАТ "Дніпровська Пристань" Суд також заборонив компанії відчужувати ТРЦ (продавати)", - повідомляє Антирейдерський союз.

Антирейдерський союз підприємців України, як експертна організація з припинення корупційних схем в діловому співтоваристві України, зацікавився деталями цієї справи і провів аналіз.

За підсумками аналізу, АСПУ дійшов висновку, що рішення Суду є безпідставним і є частиною рейдерської схеми, мета якої - незаконно позбавити компанію права власності на об'єкт, побудований на її гроші.

За інформацією АСПУ, фінансування будівництва ТРЦ на 100% здійснювалося на кошти Arricano через ПрАТ "Левобережьеинвест".

ТРЦ був введений в експлуатацію в 2012 р. , в тому ж році ПрАТ "Левобережьеинвест" переоформило на себе земельну ділянку під ТРЦ і уклало відповідний договір з Київською міською радою. При цьому всі процедури чинного законодавства України були дотримані, і компанія володіє ТРЦ "РайОN" на законних підставах.

Виконавчий директор АСПУ Андрій Семидідько підкреслив:

"Стандартні злочинні схеми захоплення майна починаються саме з судових рішень, які блокують і обмежують права законних власників. Подібним чином можна трактувати дії судді Ломаки В.С., яка обгрунтувала винесення заборони на розпорядження ТРЦ "РайОN", таким абсурдним аргументом як розміщене невідомими в мережі Інтернет оголошення про продаж об'єкта", - Антирейдерський союз підприємців України , як експертна організація з багаторічним антикорупційним досвідом роботи в українському діловому співтоваристві, наполягає на необхідності негайного скасування забезпечення по справі № 910/3315/14, проведенні неупередженого розгляду справи з використанням автоматизованої системи вибору суддів.

"Вся система господарських судів України вимагає невідкладної люстрації. Суди вже давно перетворені на слухняні інструменти реалізації злочинних схем. З початку 2010 року в госпсудах вибудувана жорстка вертикаль, яка забезпечує прийняття неправосудних рішень", - зазначив виконавчий директор АСПУ Андрій Семидідько.

Антирейдерський союз підприємців України створено в 2005 році власниками підприємств, які зазнали рейдерських атак. Діяльність АСПУ спрямована на захист підприємств від спроб незаконного захоплення. До складу АСПУ входить більше 300 трудових колективів підприємств з усіх регіонів України. Антирейдерський союз підприємців України ініціював створення Міжвідомчої комісії з питань незаконного поглинання та захопленню підприємств при Кабінеті Міністрів України.

Arricano (AIM: ARO) - провідний девелопер і мережевий оператор торгово-розважальних комплексів в Україні. Arricano володіє п'ятьма торговими центрами (також має міноритарну частку в ТРК Sky Mall), загальна орендна площа проектів у власності компанії більше 180 000 кв. м. Нерухомість знаходиться в Києві (ТРК Sky Mall і ТРЦ РайON) і таких містах, як Кривий Ріг (ТРК Сонячна Галерея), Запоріжжя (ТРК City Mall), Сімферополь (ТРЦ Південна Галерея). На стадії девелопменту знаходиться 4 проекти: ТРК "Проспект" (м. Київ, відкриття - вересень 2014 р.), ТРЦ на Лук'янівці (м. Київ, відкриття - 2015 р.), Петрівка (м. Київ), ТРК "Разумовська" (м. Одеса, відкриття - 2016) Мажоритарним акціонером компанії є Хіллар Тедер, найбільший естонський інвестор в Україні.

Акції компанії розміщені на AIM Лондонської фондової біржі.

В даний час ТРЦ "РайОN" продовжує свою роботу в нормальному режимі, Arricano продовжує володіти і керувати його діяльністю, а також виконує перед банком-кредитором фінансові зобов'язання, пов'язані з проектом.