ua en ru

У комітеті Ради вважають, що закон про реструктуризацію валютних кредитів виконаємо

У комітеті Ради вважають, що закон про реструктуризацію валютних кредитів виконаємо Фото: мітинг за прийняття закону про реструктуризацію кредитів

Глава фінкомітету назвав інформацію про втрати банками 100 млрд грн "явною неправдою"

У Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності вважають, що закон про реструктуризацію валютних кредитів цілком виконаємо. Про це на своїй сторінці у Facebook написав глава фінкомітету Сергій Рибалка.

"Закон про реструктуризацію валютних кредитів цілком виконаємо, якщо добре попрацювати спільно уряду, НБУ та банків. Потрібно лише спільне бажання вирішити проблему", - написав Рибалка.

Він заявив, що твердження про 100 млрд грн збитків для банків "явна неправда".

"За даними на початок липня, всього валютних кредитів для фізосіб в нашій банківській системі налічується близько 4,7 млрд доларів. Тобто загальний обсяг таких кредитів на сьогоднішній день не більше 98 млрд грн за сьогоднішнім курсом Нацбанку. Очевидно, що курсова різниця ніяк не може становити ті суми, про які заявляють супротивники реструктуризації. А збитки банків будуть ще значно меншими", - пояснив Рибалка.

Він зазначив, що багато позичальників на даний момент вже не можуть виплачувати свої кредити.

"Тому якщо відняти всі збитки, які несуть банки без реструктуризації, ви отримаєте кардинально іншу картину", - повідомив глава фінкомітету.

Рибалка заявив, що для виконання закону про реструктуризацію валютних кредитів Мінфіну, Нацбанку і банківськими асоціаціями необхідно спільно з розробити програму підтримки конкретних банків, які мають найбільші портфелі валютних кредитів.

За заявою Риболовлі, таких банків не так багато.

Закон о реструктуризации валютных кредитов вполне выполним, если хорошо поработать совместно правительству, НБУ и банкам...

Posted by Сергей Рыбалка on 3 Июль 2015 г.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада України підтримала в третьому читанні і в цілому законопроект № 1558-1 "Про реструктуризацію зобов'язань по кредитах в іноземній валюті". За відповідне рішення проголосували 229 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Після цього рішення міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що втрати від реструктуризації валютних кредитів складуть 95 млрд грн, що загрожує банківській системі в цілому.

Сьогодні у НБУ заявили, що сума валютних кредитів фізичних осіб становить 5,86 млрд дол. За підрахунками Нацбанку, реструктуризація валютних кредитів за курсом 5,05 грн/дол спричинить за собою збитки в розмірі 100 млрд грн. Не зашкодить системі тільки збереження курсу на актуальному рівні в 21,07 грн/дол.

Зазначимо, сьогодні в Раді запропонували переголосувати законопроект, а також розпочали збір підписів за те, щоб Президент України Петро Порошенко ветував цей законопроект.