ua en ru

Комітет рекомендує ВР прийняти законопроект про оперативно-розшукову діяльність

Комітет рекомендує ВР прийняти законопроект про оперативно-розшукову діяльність Фото: Раді рекомендують прийняти законопроект про оперативно-розшукову діяльність

Законопроект рекомендують прийняти за основу

Комітет парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону №4778 "Про оперативно-розшукову діяльність", передає інформаційне управління апарату ВР.

Під час розгляду законопроекту на засіданні комітету нардепи зазначили, що чинний закон морально застарів.

Документом пропонується визначити завдання оперативно-розшукової діяльності, серед яких: пошук і фіксація фактичних даних про протиправну діяльність осіб (груп осіб) з метою: забезпечення прав і свобод людини, захисту безпеки суспільства та держави; виявлення, запобігання і припинення кримінальних правопорушень; розшуку осіб, які вчинили кримінальні правопорушення тощо.

Законопроектом пропонується визначити підрозділи, уповноважені на здійснення оперативно-розшукової діяльності, їхні обов’язки та права, межі повноважень, інформаційне забезпечення.

Передбачається надати можливість здійснення оперативно-розшукової діяльності: Державному бюро розслідувань; Державній прикордонній службі; Національному антикорупційному бюро; Національній поліції; відповідним органам доходів і зборів; відповідним органам і установам виконання покарань та слідчих ізоляторів Державної пенітенціарної служби; розвідувальному органові Міністерства оборони; Службі безпеки України; Службі зовнішньої розвідки; управлінню державної охорони.

Також пропонується заборонити проведення оперативно-розшукової діяльності підрозділам інших міністерств, відомств, громадським, приватним організаціям або особам.

У проекті пропонується визначити вичерпний перелік підстав проведення оперативно-розшукової діяльності, чітко визначити самі оперативно-розшукові заходи та порядок їхнього здійснення, вимоги до документального оформлення.

Законопроектом також передбачений контроль за оперативно-розшуковою діяльністю. Згідно із документом, державний контроль за оперативно-розшуковою діяльністю становить правовий механізм функціонально реалізованих уповноваженими органами та їх посадовими особами напрямків діяльності, що забезпечують дотримання законів, прав та інтересів учасників цієї сфери суспільних відносин. Державний контроль за ОРД може здійснюватися у формі позавідомчого та відомчого контролю. Так, проектом передбачена можливість і форми парламентського, судового та громадського контролю за ОРД.

"Члени Комітету, проаналізувавши законопроект, зазначили, що його прийняття сприятиме якісному та своєчасному розкриттю злочинів, а також успішній діяльності визначених у ньому органів та підрозділів із запобігання та протидії злочинності", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, раніше голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе закликала Верховну Раду України підготувати законодавчу базу для Національної поліції.