ua en ru

Комітет рекомендує ВР надати уряду право оголошувати кризовий період в Україні

Комітет рекомендує ВР надати уряду право оголошувати кризовий період в Україні Фото: Верховна Рада України

Пропонується встановити для гуманітарних організацій та його персоналу привілеї

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони підтримує законопроект №4360 "Про гуманітарну допомогу в кризових ситуаціях". Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

Зокрема, метою законопроекту є врегулювання надання гуманітарної допомоги в Україні під час кризових ситуацій, спричинених надзвичайними ситуаціями будь-якого характеру, у тому числі проведенням антитерористичної операції, для подолання яких в України не вистачатиме власних матеріальних та/чи людських ресурсів.

Проектом закону пропонується надати Кабінету міністрів право оголошувати існування в Україні кризового періоду у разі недостатності внутрішніх ресурсів для подолання наслідків шкоди, завданої під час кризової ситуації.

Крім того, передбачається визначити структуру та повноваження органів, які будуть здійснювати на центральному та місцевому рівні координацію з питань надання гуманітарної допомоги населенню під час кризової ситуації, а також механізм їх взаємодії.

Також пропонується спростити порядок тимчасової акредитації національних та міжнародних гуманітарних організацій; визначити механізм обміну інформацією про гуманітарну допомогу, порядок здійснення координації при її наданні, а також моніторинг за її цільовим використанням.

Відповідно до законопроекту, пропонується встановити для гуманітарних організацій та гуманітарного персоналу привілеї, зокрема:

а) спрощений порядок надходження і використання гуманітарних коштів в іноземній валюті, ввезення, митного оформлення та транспортування гуманітарних вантажів, ввезення, зберігання, транспортування та застосування лікарських засобів, ввезення пошукових собак, ввезення та експлуатації радіоелектронних та випромінювальних пристроїв;

б) спрощену процедуру в’їзду іноземних громадян у складі гуманітарного персоналу, в тому числі міжнародних медичних команд, а також визнання їх професійної кваліфікації.

"Народні депутати вважають, що прийняття законопроекту сприятиме адаптації законодавства України, що регулює правовідносини в сфері гуманітарної допомоги, до норм міжнародного гуманітарного права і зрозумілим для міжнародних донорських організацій, які надають таку допомогу", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, в Одеській області оголошено надзвичайний стан у зв'язку зі стихійним лихом.