ua en ru

Комітет рекомендує Раді відновити страховий принцип пенсійного забезпечення

Комітет рекомендує Раді відновити страховий принцип пенсійного забезпечення Фото: Раді рекомендують відновити страховий принцип пенсійного забезпечення

Проект закону рекомендується прийняти за основу

Комітет парламенту з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4910 щодо відновлення страхових принципів стосовно обчислення стажу роботи для призначення пенсії. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

"Діюче законодавство не передбачає жодної компенсації для тих категорій громадян, які сплачували страхові внески до Пенсійного фонду у підвищеному розмірі, та яким держава при прийнятті на роботу гарантувала певні соціальні гарантії при виході на пенсію. Отже, метою законопроекту є відновлення страхового принципу пенсійного забезпечення для осіб, які сплачували страхові внески за підвищеною ставкою", - сказано в повідомленні.

Законопроектом пропонується внести зміни, згідно з якими у формулі, за якою обчислюється коефіцієнт страхового стажу, що застосовується для обчислення розміру пенсії, при визначенні величини оцінки одного року страхового стажу (у відсотках) (яка за період участі в солідарній системі становить 1,35%, а за період участі в солідарній і накопичувальній системах пенсійного страхування - 1,08%) дозволяється «за вибором особи, за період її роботи на посадах, зайнятість на яких передбачала утримання внесків до солідарної системи за підвищеною ставкою, застосовувати величину оцінки одного року страхового стажу, яка визначається, як співвідношення між підвищеною ставкою та ставкою страхового внеску для застрахованих осіб».

"Члени комітету одноголосно підтримали законопроект, реалізація якого надаватиме право для таких осіб на підвищення коефіцієнту страхового стажу і, відповідно, збільшення розміру пенсії, та рекомендували парламенту прийняти його за основу", - зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що дефіцит Пенсійного фонду почав зменшуватися.