ua en ru

Комітет рекомендує Раді внести зміни до Регламенту щодо рейтинговим голосуванням

Комітет рекомендує Раді внести зміни до Регламенту щодо рейтинговим голосуванням Фото: Верховна Рада України (twitter.com/Верховна Рада)

Відповідний законопроект рекомендується прийняти за основу

Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону №3487 "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо проведення рейтингового голосування)". Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

Зокрема, пропонується встановити, що рейтингове голосування проводиться по кандидатурах для призначення на посади відповідно до чинного законодавства. При цьому по прогнозуванню результатів голосування щодо законів або іншим законодавчим актам, а також щодо внесення в них пропозицій і поправок - не проводиться.

У проекті також пропонується виключити з Регламенту ВР норму про те, що головуючий на пленарному засіданні Ради має право проводити рейтингове (сигнальне) голосування для прогнозування результатів голосування питання порядку денного пленарного засідання. Разом з тим, в законопроекті не прописано, хто наділяється правом ініціювати проведення рейтингового голосування за кандидатури, а також які при цьому права у головуючого на пленарному засіданні.

Комітет у своєму висновку зазначає, що рейтингове і сигнальне голосування мають різний правовий зміст. Так, рейтингове голосування застосовується для визначення рейтингу кандидатур на посади в разі обрання однієї або декількох кандидатур з багатьох запропонованих.

При цьому зазначено, що сигнальне голосування застосовується для визначення критеріїв організації і прогнозування ходу пленарного засідання та розгляду питань, воно не має вирішального значення для прийняття рішення ВР з певного питання. Йдеться лише про перевірку готовності нардепів прийняти відповідне рішення і прийняти потрібний закон або інше важливе правове рішення, а також про перевірку кількості депутатів ВР для прийняття відповідного рішення.

На думку комітету, кількість сигнальних голосувань має бути обмежена, зокрема, одним голосуванням за одне питання порядку денного.

Однак на практиці в ході проведення пленарних засідань нерідкі випадки, коли головуючий на пленарному засіданні застосовує поняття "рейтингове голосування" до процедури сигнального голосування по суті.

"Комітет ухвалив висновок на проект Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо проведення рейтингового голосування)", № 3487, і прийняв рішення... рекомендувати Верховній Раді України, за результатами розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу з дорученням головному комітету підготувати його до другого читання", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, в кінці 2016 року парламенту пропонували повернути в закон "Про регламент Верховної Ради" поняття "коаліція депутатських фракцій".