ua en ru

Комітет рекомендує Раді покращити якість надання психіатричної допомоги ув’язненим

Комітет рекомендує Раді покращити якість надання психіатричної допомоги ув’язненим Фото: Раді рекомендують покращити якість надання психіатричної допомоги ув’язненим

Законопроект рекомендується прийняти за основу

Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №4449 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги", передає інформаційне управління апарату ВР.

Документом пропонується привести законодавство України з питань надання психіатричної допомоги населенню до європейських стандартів у цій сфері.

На думку комітету, запропоновані законопроектом зміни заслуговують на підтримку, оскільки їх прийняття: сприятиме поліпшенню соціальної захищеності недієздатних осіб з розладами психіки і поведінки; забезпечить попередження зловживань зі сторони осіб, що здійснюють догляд за інвалідами внаслідок психічного захворювання; дозволить поліпшити доступ осіб з вадами психічного здоров’я до правосуддя, попередить випадки нелюдського поводження з недієздатними особами (стерилізація без згоди особи); покращити якість надання психіатричної допомоги ув’язненим тощо.


Крім того, документом рекомендується відмінити госпіталізацію до психіатричного закладу на прохання або за згодою опікуна особи, визнаної у встановленому законом порядку недієздатною, оскільки рішенням Конституційного Суду України вказане положення визнано неконституційним.

Підкреслюється, що прийняття цього законопроекту дозволить зменшити кількість звернень громадян України до Європейського суду з прав людини та витрати з державного бюджету України внаслідок виплат за виграними судовими справами щодо порушень прав осіб, які страждають на розлади психіки і поведінки. Також прийняття законопроекту сприятиме вирішенню окремих питань пільгового пенсійного забезпечення працівників психіатричних закладів, у вигляді зарахування зазначеній категорії осіб стажу роботи у подвійному розмірі.

Нагадаємо, у 2015 році президент Петро Порошенко затвердив зміни в порядок застосування примусових заходів медичного характеру.