ua en ru

Комітет рекомендує Раді скоротити звітність для суб’єктів малого бізнесу

Комітет рекомендує Раді скоротити звітність для суб’єктів малого бізнесу Фото: Верховна Рада України

Відповідний законопроект рекомендують прийняти в цілому

Комітет парламенту з питань податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому законопроект №4841 щодо скорочення звітності для суб’єктів малого бізнесу. Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

Так, законопроектом пропонується скасувати для суб’єктів, які отримали ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, обов’язок подавати щомісячний звіт про обсяги обігу алкогольних та тютюнових виробів.

Одночасно, щоб уникнути застосування контролюючими органами значних штрафів за неподання чи невчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пропонується не застосовувати штрафи до суб’єктів господарювання, які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном, з дати виникнення зобов’язання щодо подання такого звіту.

Зазначається, що суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном щомісяця подають декларацію акцизного податку з роздрібної торгівлі, якою відображають практично аналогічну звіту інформацію, тільки у вартісному відображенні. Це є практично дублювання інформації, що, в свою чергу, додає складності і роботі фіскальних органів, так як замість налагодження дійсно необхідних сервісів, вони опрацьовують зайву для податкового контролю інформацію.

"Народні депутати вважають, що прийняття законопроекту дозволить покращити умови ведення бізнесу та зменшити адміністративне навантаження малий та середній бізнес в Україні", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, роздрібна торгівля в Україні за 9 місяців зросла на 3,3%.