ua en ru

Комітет Ради підтримав перейменування 108 міст і сіл

Комітет Ради підтримав перейменування 108 міст і сіл Фото: комітет Верховної Ради

Комітет затвердив нові назви 4 міст і 104 сіл

Вчора, 23 грудня, комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за участю представників Українського інституту національної пам'яті розглянув пропозиції органів місцевого самоврядування і місцевих державних адміністрацій щодо перейменування населених пунктів і районів. Про це повідомив голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, передає прес-служба інституту.

"Ключовими для прийняття рішення про нову назву на засіданні Комітету були позиції місцевої громади", зазначив В'ятрович.

121 подання, що надійшло до Комітету, його члени погодили 108 нових назв (їх перелік у файлі, що додається, а також на сайті Українського інституту національної пам'яті).

По 13 уявлень Комітет звернеться до місцевих рад з пропозицією повернути собі історичні назви або врахувати рекомендації експертів УІНП.

Крім того, 19 місцевих громад побажали залишити комуністичні найменування. Але це — порушення Закону. Комітет ще раз надішле роз'яснення керівникам органів місцевого самоврядування, щоб жителі не були позбавлені можливості вибрати нову назву свого села чи містечка.

Нагадаємо, раніше Харківська міська рада 20 листопада ухвалила рішення про перейменування 173 вулиць, чотирьох парків і скверів, а також станції метро, згідно із законом про декомунізацію.