ua en ru

Комітет з банків сенату США підтримав кандидатуру Йеллен на пост глави ФРС

Комітет з банків американського сенату сьогодні підтримав кандидатуру Джанет Йеллен на пост глави Федеральної резервної системи (ФРС) США. Повідомляється, що 14 сенаторів проголосували "за" представлену Президентом США Бараком Обамою кандидатуру Йеллен, тоді як 8 членів комітету висловилися "проти", передає Reuters.

Найближчим часом рішення банківського комітету буде розглянуто всім сенатом США, який повинен затвердити або відхилити його.

Цілком можливо, що вже сьогодні сенатори розглянуть поправки до процесуальний кодекс верхньої палати, які дозволять приймати рішення про затвердження президентських кандидатур простою більшістю (51 чоловік) замість потрібних нині 60 голосів. Цим демократи прагнуть запобігти можливий саботаж з боку республіканців щодо кандидатури Йеллен, повідомив помічник сенатора Гаррі Ріда - лідера демократичної більшості в сенаті.

Зараз з 100 членів сенату США 53 людини представляють Демократичну партію, 45 - Республіканську партію, ще двоє є "незалежними сенаторами".

Заступник глави ФРС США Йеллен відома як прихильниця "соціального" курсу, що передбачає при проведенні монетарної політики особливу увагу до даних по ринку праці. Вона також має репутацію активного захисника стимулюючої програми "кількісного пом'якшення", яка є одним з головних інструментів Федрезерву з виведення країни з кризи в умовах низької облікової ставки. У разі успішного проходження своєї кандидатури через голосування в сенаті Йеллен стане першою в США (і другий у світі - після Ельвіри Набіулліної) жінкою - главою Центробанку.