ua en ru

Комітет ВР просить НАБ розслідувати можливі факти корупції в Міноборони при держзакупівлях

Комітет ВР просить НАБ розслідувати можливі факти корупції в Міноборони при держзакупівлях Фото: Пашинський заявив, що всі матеріали щодо корупції при держзакупівлях передані НАБ

Зокрема, тіньові схеми при закупівлі дизельного палива, польових костюмів, харчування та шкарпеток ЗСУ

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони направив Національному антикорупційному бюро (НАБ) матеріали щодо порушень у Міністерстві оборони при здійсненні державних закупівель речового забезпечення Збройних Сил України (ЗСУ). Відповідне рішення було прийнято під час засідання комітету 1 червня, передає кореспондент РБК-Україна.

"Всі матеріали, які напрацювали за останній рік, передати для вивчення та встановлення, відповідно до чинного законодавства, Національне антикорупційне агентство" - заявив голова комітету, народний депутат Сергій Пашинський.


Зокрема, мова йде про матеріали щодо закупівель за завищеними цінами палива, польових костюмів, харчування та шкарпеток для ЗСУ.

"Найбільш резонансна історія була 30 березня по закупівлі дизельного палива, де ціна була завищена, є довідка Держказначейства, на 130 мільйонів гривень. Ми повністю з вами відкрили цю оборудку",- заявив Пашинський.

При цьому він зазначив, що рішенням комітету відповідні матеріали раніше були передані в прокуратуру, проте більшість чиновників, які підписували документи щодо закупівлі пального, досі залишаються на своїх посадах.

"Все це ми дуже докладно виклали в службових документах комітету. Всі ці матеріали були направлені за належністю міністру оборони, головнокомандувачу, голові військової прокуратури. На сьогоднішній день ми не отримали жодної відповіді, чому ці кримінальні справи не були доведені до кінця", - додав нардеп.

За його словами, тіньові схеми при держзакупівлях для ЗСУ коштували державі 1,5 - 2 млрд грн.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що всі держзакупівлі з 1 серпня будуть відбуватися через систему Prozorro.