ua en ru

Комісія ПАРЄ звернулася до Венеціанської комісії з приводу легітимності рішень Ради

Комісія ПАРЄ звернулася до Венеціанської комісії з приводу легітимності рішень Ради.

Комісія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) прийняла рішення звернутися до Венеціанської комісії (консультативний орган Ради Європи - Європейська комісія за демократію через право) про перевірку подій на Україні, а також на відповідність законності і конституційності рішень Верховної Ради України. Про це на засіданні Ради Федерації повідомив перший заступник голови комітету ради федерації з конституційного законодавства, правових і судових питань, розвитку громадянського суспільства Олексій Александров, повідомляє РБК.

Російський сенатор взяв участь у роботі Комісії з юридичному питань і прав людини ПАРЄ. Засідання відбулося в Парижі (Франція) на початку березня.

Законодавець висловив надію на те, що Венеціанська комісія дасть об'єктивну правову оцінку ситуації. "У неї входять найбільш шановані юристи, для яких їх ім'я і репутація дорожче нав'язаних позицій", - сказав Александров.

За його словами, на засіданні комісії ПАРЄ була досить напружена обстановка, але рішення було прийнято, незважаючи на опір секретаріату асамблеї і керівництва комісії.

Александров повідомив, що в одному з виступів члена ПАРЄ, парламентарія з Великобританії Крістофера Чоупа прозвучала вимога жорстко засудити Росію за введення військ в демократичну Україну і виключити російську делегацію з Парламентської Асамблеї Ради Європи. Британський парламентарій посилався у своїй доповіді на інформацію деяких європейських телеканалів. "Я нагадав, що навіть присяжним забороняли дивитися телепередачі і читати газети по тим обставинам, які вони розглядають в суді", - сказав сенатор.

За його словами, на засіданні комісії ПАРЄ російська делегація дала свою характеристику подій на Україні, визначивши їх як антиконституційний, антиправовий і антидемократичний переворот групи змовників з участю західних політиків, різношерстих опозиціонерів і нацистів-антисемітів. На думку Александрова, подібна ситуація у Франції або США викликала б подив юридичної громадськості цих країн.

Також сенатор зазначив, що на комісії ПАРЄ виступив директор Агентства Європейського союзу з основних прав людини Мортен Кьерума, який висловив тривогу з приводу активізації діяльності нацистів і антисемітів, пропаганді ненависті на континенті. "Але на моє запитання, чи знають вони про нацистські виступу в Києві, відповів, що знають, але обговорювати не можуть, так як Україна не входить до ЄС", - зазначив Александров.

За його словами, на засіданні юркома ПАРЄ російську делегацію підтримали депутати. Зокрема, представники делегації Греції заявили, що більше 100 тис. греків, що живуть на Україні, збираються покинути цю країну через погрози нацистів.

Александров вважає, що "закордонні партнери зробили дві серйозні помилки: дозволили порушити законність на Україні і покликали до себе в союзники неонацистів". У зв'язку з цим сенатор назвав необхідне прийняття заходів по поширенню серед європейської громадськості інформації про реальні загрози нацизму, антисемітизму та тероризму в Україні. Він упевнений, що в даному питанні важлива позиція Німеччини та Ізраїлю, "так як саме ці країни краще за інших розуміють всю небезпеку відродження нацизму".

Законодавець повідомив, що російська делегація в ПАРЄ планує на весняній сесії, яка відбудеться у квітні 2014 р., підняти питання про ситуацію в Україні. "Ми повинні дати об'єктивний, правовий аналіз подій, що відбуваються", - підсумував він.