ua en ru

Комісар РЄ пропонує вводити санкції за порушення прав людини на Донбасі

Комісар РЄ пропонує вводити санкції за порушення прав людини на Донбасі Фото: Муйжнієкс оприлюднив доповідь про свій візит в Україну

Жертвам конфлікту на Донбасі необхідно надати доступ до правосуддя та забезпечити ефективними засобами правового захисту

Необхідно забезпечити ефективне переслідування і санкціонування осіб, відповідальних за порушення прав людини на Донбасі. Про це у доповіді про свій візит в Україну повідомив комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжніекс, передає пресс-служба Ради Європи.

Він підкреслив, що конфлікт на сході України залишається причиною величезних людських страждань і загибелі людей.


Жертви злочинів, пов'язаних з конфліктом на сході України, повинні мати доступ до правосуддя та бути забезпеченими ефективними засобами правового захисту з відшкодуванням збитків.

У доповіді висвітлюються нагальні проблеми в галузі прав людини, які повинні бути вирішені в терміновому порядку на окупованих територіях і районах, підконтрольних владі України.

Комісар зазначив, зокрема, необхідність відстоювати право на життя, заборона катувань і захисту від насильницьких зникнень.

"Всі сторони в конфлікті на сході повинні поважати право на життя, що передбачає закінчення бойових дій і насильства та пошук мирного вирішення на основі мінських угод", - розповів Муйжнієкс.

Комісар стверджує, що положення міжнародного гуманітарного права повинні бути в повній мірі і суворо дотримуватися всіма сторонами і у всі часи.

Також Муйжнієкс повідомив про достовірних заяви про випадки застосування тортур і жорстокого поводження із людьми у 2014-2015 роках. Він закликав обидві сторони покласти край таким порушенням та притягнути винних до відповідальності.

Крім цього комісар РЄ повідомив, що всі полонені з обох сторін повинні бути негайно звільнені.

Муйжнієкс сподівається посилення міжнародного співробітництва для пошуків сотень зниклих без вісті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україні необхідно підтримувати контакти з людьми окупованого регіону.