ua en ru

Колумбія просить ООН направити в країну моніторингову місію

Колумбія просить ООН направити в країну моніторингову місію Фото: повстанці в Колумбії

В країні розраховують припинити військовий конфлікт до березня 2016 року

Уряд Колумбії і представники Революційних збройних сил Колумбії (FARC) попросять Організацію об'єднаних націй (ООН) направити до країни моніторингову місію терміном на один рік для спостереження за припиненням багаторічного конфлікту, передає ВВС.

Повідомляється, що на мирних переговорах на Кубі сторони заявили, що будуть просити ООН направити в країну моніторингову місію. ООН поки не дала згоди. Сторони конфлікту розраховують, що досягнуть остаточної мирної угоди до березня 2016 року.

"Ми вирішили попросити Раду Безпеки ООН створити місію неозброєних спостерігачів на період до 12 місяців", - йдеться в спільній заяві уряду Колумбії і FARC.

На думку головного урядового парламентера Умберто де ла Калле, дана ініціатива є "демонстрацією бажання покласти край конфронтації".

Протягом трирічних переговорів FARC оголошували про припинення вогню і закликали уряд зробити те ж саме, проте Колумбія, хоча і скорочувала військові операції, відмовлялася приєднатися до угоди. Президент Хуан Мануель Сантос неодноразово заявляв, що повстанці повинні спочатку скласти зброю і відмовитися від збройної боротьби.

Відзначимо, за різним оцінками, з 1964 року в результаті конфлікту в Колумбії загинули близько 220 тис. чоловік.

Нагадаємо, у вересні 2015 року влада Колумбії домовилася про мир з повстанцями.