ua en ru

Колегія Європейської комісії 15 травня обговорить ситуацію в Україні, - МЗС

Колегія Європейської комісії (ЄК) 15 травня обговорить ситуацію в Україні. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

На цьому ж засіданні планується затвердити звіт ЄК про прогрес у виконанні Києвом критеріїв підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Йдеться про так званий "списку Фюле" з 19 пунктів, який пізніше шляхом об'єднання кількох індикаторів був скорочений до 11 пунктів.

Офіційно порядок денний колегії ще не затверджена, але відкласти дане питання навряд чи вдасться, оскільки вже 27 травня звіт ЄК планується розглянути в Раді ЄС на рівні міністрів закордонних справ. Рада має прийняти рішення про направлення СА на юридичну звірку та підготовку до можливого підписання. Такі темпи розгляду, згідно з європейською бюрократичною процедурою, вважаються вкрай стислими і не можуть бути скорочені.

У представництві Євросоюзу вчора утрималися від коментарів з приводу зазначених дат. Ухвалений Брюсселем графік створює додаткові проблеми для української влади. Більшість індикаторів, використовуваних ЄС, припускають зміну законодавчої бази в Україні. Тим часом до затвердження звіту ЄК відбудеться лише одне засідання Верховної Ради - 14 травня.

Вчора також стали відомі результати першої хвилі незалежного моніторингу прогресу України у виконанні вимог ЄС. Дане дослідження проводили дві групи експертів, організовані фондом "Відродження" та спільнотою "Ми - європейці". Обидві вони прийшли до схожих висновків - Україна продемонструвала певний прогрес, але ще далека від повної відповідності індикаторам "списку Фюле".