ua en ru

Коболєв: новий зимовий пакет на постачання газу повинен діяти до кінця Стокгольмського арбітражу

Коболєв: новий зимовий пакет на постачання газу повинен діяти до кінця Стокгольмського арбітражу Андрій Коболєв

Новий зимовий пакет на постачання російського газу в Україну має діяти як мінімум до кінця Стокгольмського арбітражу. Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв сьогодні в ефірі програми "Ваша свобода" на радіо "Свобода".

"Відбулося підписання тимчасової угоди технічного на три місяці. Це не продовження зимового пакету, так говорити не коректно. Тому що зимовий пакет - це комплексний документ, який дає певну передбачуваність на відносно довгий період часу. Зараз йдуть переговори щодо нового пакету, і ми сподіваємося, що новий пакет покриє проміжок часу мінімум до кінця Стокгольмського арбітражу", - заявив Коболєв.

За словами Коболєва, зимовий пакет створить для України комфортні умови поставок газу, поки не буде переглянутий газовий контракт або шляхом переговорів, або шляхом судового позову.

"Ми зможемо отримувати ціну на газ, мати гарантії поставок газу з боку РФ, отримати гроші за транзит і гарантувати безперебійність транзиту", - сказав Коболєв.

Він також підкреслив, що попередній зимовий пакет був дотриманий російською стороною тільки завдяки тому, що третьою стороною договору виступив Євросоюз.

"Зимовий пакет містить елемент третьої підпису - підписи Європейського союзу. Фактично російська сторона дала гарантії стабільності постачання не тільки Україні, але і Євросоюзу. Я особисто вважаю, що це є одним з елементів успіху, чому цей зимовий пакет був дотриманий. Тому щодо зимового пакету ми ще будемо говорити", - заявив Коболєв.

Нагадаємо, "Нафтогаз" продовжить збільшувати реверсні потужності.