ua en ru

Меркель анонсувала "солідне фінансування" нового уряду Німеччини

Меркель анонсувала "солідне фінансування" нового уряду Німеччини Фото: Ангела Меркель (facebook.com/AngelaMerkel)

Зусилля майбутнього уряду Німеччини націлюватимуться на інвестиції в економіку країни

Роботу нового німецького уряду очікує "солідне фінансування". Про це сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель під час спільної прес-конференції лідерів трьох партій - Соціал-демократичної партії Німеччини, Християнсько-демократичного союзу (ХДС) та Християнсько-соціального союзу (ХСС) - котрі створили коаліційну угоду, передає Deutsche Welle.

Так, канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала нинішній прорив у коаліційних переговорах твердим підґрунтям роботи стабільного уряду. За її словами, зусилля майбутнього уряду Німеччини націлюватимуться насамперед на інвестиції в економіку країни з метою гарантування її конкурентоспроможності.

Серед пріоритетів роботи нового уряду, який очолить Меркель, вона виокремила модернізацію інфраструктури та технічний прогрес, зокрема подальше впровадження цифрових технологій. Також канцлер назвала "солідне фінансування" одним із головних принципів роботи нового німецького уряду.

Меркель не оминула увагою й те, що на переговорах сторонам вдалося досягти компромісів щодо низки важливих питань, у тому числі й міграційного питання. Досягнуті домовленості вона назвала "хорошим пакетом заходів".

Союзник Меркель Горст Зеегофер, який очолює баварську сестринську партію ХДС - Християнсько-демократичний союз, вважає, що домовленості стали "відповіддю" на "непрості результати виборів". На думку Зеегофера, сьогоднішня угода знаменує кінець політики в стилі "так тримати!", котра спостерігалася останніми роками та призвела до істотних втрат голосів під час останніх виборів до Бундестагу як ХДС, так і соціал-демократами.

Тим часом лідер Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Мартін Шульц теж схвально відгукнувся про досягнуту угоду. На його думку, нинішній компроміс має "великою мірою також і соціал-демократичний почерк". Лідер соціал-демократів також запевнив, що на досягнуту домовленість "сильний вплив" мала його політична сила. Він, зокрема, вказав на закріплене коаліційним договором покращення умов життя малозабезпечених громадян та родин.

Раніше цього дня стало відомо про досягнення прориву в коаліційних перемовинах між ХДС, ХСС та СДПН. Згідно з досягнутими домовленостями, до соціал-демократів відійдуть міністерства закордонних справ, фінансів та міністерство праці. За ХДС закріплюються міністерство оборони, а за ХСС - міністерство внутрішніх справ.

Додамо, що вибори до Бундестагу відбулись у вересні минулого року, однак через переговори про формування так званої коаліції "Ямайка" створення уряду затягнулося. Після провалу "Ямайки" почалися переговори про створення "великої коаліції" між ХДС, ХСС та СДПН.

Нагадаємо, 7 лютого 2018 року в Німеччині представники Соціал-демократичної партії Німеччини, Християнсько-демократичного союзу та Християнсько-соціального союзу погодили коаліційну угоду.