ua en ru

КНР відкриває ринок для іноземних страховиків

Влада Китаю вирішила відкрити ринок страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів для міжнародних концернів, повідомила газета "Женьмінь жибао".

Згідно з оцінкою експертів Pricewaterhouse Coopers (PwC), частка зарубіжних компаній в КНР у сфері страхування майна і відповідальності становить 1,1%, але ситуація незабаром має докорінно змінитися.

Обсяг китайського ринку автострахування досягає приблизно 25 млрд євро. Як і в більшості країн світу, реєстрація автомобілів супроводжується тут обов'язковим страхуванням. Згідно з прогнозом аналітиків IHS, в поточному році автомобільний ринок Китаю збільшиться на 8%, а до 2020 р. зросте вдвічі. Новина про відкриття Китаєм свого ринку автострахування збіглася з початком візиту в країну високопоставленої американської делегації. Сьогодні держсекретар США Хілларі Клінтон проведе в Пекіні важливі переговори з низкою китайських міністрів з проблемних аспектів двосторонніх торговельних відносин. До них, зокрема, відносяться бар'єри, які Китай поставив на шляху закордонних конкурентів, захищаючи від них вітчизняний ринок страхових послуг.

Ставши десять років тому членом Світової організації торгівлі (СОТ), Китай взяв на себе зобов'язання забезпечити вільний доступ іноземців і в свою фінансову галузь. Однак за формальним її відкриттям було зведення різних перешкод для конкурентів. Так, страховим компаніям доводиться довго чекати отримання ліцензії на здійснення своєї діяльності, що, приміром, для такого гіганта галузі, як концерн Allianz, стало величезним розчаруванням. В цілому ряді випадків страховиків-іноземців примушують вступати в партнерські відносини з китайськими компаніями.

До недавніх пір закордонні фірми мали право продавати в КНР поліси каско, але шлях у бізнес зі страхуванням автоцивільної відповідальності був для них наглухо закритий. "Оскільки більшість клієнтів воліють купувати обидва цих продукти в одного і того ж страховика, то вихід на ринок виявляється практично заблокованим", - зазначила у своїй доповіді американська торгово-промислова палата в Пекіні.

У цьому році в Китаї відбудеться передача влади новому поколінню китайських керівників, які заздалегідь намагаються поліпшити міжнародний політичний і економічний імідж країни. Відкрити для зарубіжних конкурентів китайського ринку страхування автоцивільної відповідальності пообіцяв під час свого лютневого візиту в США заступник голови КНР Сі Цзіньпін, який незабаром повинен змінити на вищих державному і партійному постах нинішнього китайського лідера Ху Цзіньтао.