ua en ru

КНР має намір купити 102 літаки Airbus за 14 млрд дол

Європейський аерокосмічний і оборонний концерн EADS напередодні уклав угоду з КНР з постачання 102 авіалайнерів Airbus. Про угоду, загальна сума якої становить 14 млрд дол., оголосила прес-служба адміністрації Президента Франції Ніколя Саркозі, передає РБК з посиланням на Associated Press. Угода була підписана під час візиту до Парижа голови КНР Ху Цзіньтао.
Мова йде про продаж літаків Airbus A320 моделей, A330 і A350 китайським авіакомпаніям Air China, China Eastern, China Southern і CASC.
У рамках візиту голови КНР в Париж китайська та французька сторони домовилися також про співробітництво в галузі атомної енергетики. Зокрема, сторони підписали договір про співпрацю між французькою компанією Areva і китайськоюGuangdong Nuclear Power Corp.
У вересні повідомлялося, що Airbus веде переговори про постачання китайським авіакомпаніям 150 літаків, включаючи 120 вузькофюзеляжних A320, а також 20 широкофюзеляжних A330 і A350. Загальна сума можливої операції сягала 16 млрд. При цьому, за словами джерел, близьких до ситуації, в ході переговорів Пекін міг переглянути своє замовлення в більшу сторону - до 200 машин - і включити в нього літаки A380, здатні перевозити до 853 пасажирів.
EADS працює в аерокосмічній і оборонній галузі і надає супутні послуги. До складу EADS входять літакобудівна компанія Airbus, найбільший в світі виробник вертольотів Eurocopter, а також EADS Astrium - європейський лідер у сфері космічних програм від Ariane до Galileo. EADS є найбільшим партнером у консорціумі Eurofighter, реалізує програму створення військово-транспортного літака A400M і є акціонером спільного підприємства MBDA, провідного розробника і виробника ракетних комплексів.