ua en ru

КНДР попри санкції за півроку експортувала товари на 270 млн доларів

КНДР попри санкції за півроку експортувала товари на 270 млн доларів Фото: лідер КНДР Кім Чен Ин (kcna.kp)

Серед країн, куди КНДР постачала свої товари, - Китай, Індія, Малайзія і Шрі-Ланка

Північна Корея за півроку, порушуючи міжнародні санкції, експортувала вугілля, залізну руду та інші товари щонайменше на 270 мільйонів доларів. Про це з посиланням на доповідь експертів ООН повідомляє DW.

Зазначено, що серед країн, куди КНДР постачала свої товари, вказано зокрема Китай, Індію, Малайзію і Шрі-Ланку.

Група з восьми експертів повідомляє про присутність представників КНДР у Африці та на Близькому Сході, зокрема в Сирії, де вони "залучені до забороненої діяльності". Йдеться про "ремонт і обслуговування сирійських оборонних ракетних систем земля-повітря". Згідно з цими даними, є також підозра, що Північна Корея могла брати участь у співпраці з сирійським урядом у сфері хімічних озброєнь.

Експерти наголошують, що санкції, накладені на КНДР, втілюються "недбало", а сама КНДР "розвиває техніку ухиляння" від санкційних механізмів.

Як очікується, 11 вересня Рада Безпеки ООН розгляне питання посилення санкцій проти Північної Кореї. Нові обмежувальні заходи, які будуть винесені на голосування, передбачають ембарго на постачання нафти Пхеньяну і заморожування активів лідера КНДР Кім Чен Ина. США також пропонують зупинити експорт текстильної продукції з КНДР і заборонити працевлаштування громадян цієї країни за кордоном.

Нагадаємо, на початку вересня Північна Корея заявила про успішне випробування водневого боєзаряду, який може бути використаний для оснащення міжконтинентальних балістичних ракет.