ua en ru

У КНДР може бути більше плутонію для ядерної зброї, ніж вважалося раніше, - розслідування

У КНДР може бути більше плутонію для ядерної зброї, ніж вважалося раніше, - розслідування Фото: глава КНДР Кім Чен Ин (KCNA)

Північна Корея здійснювала регенерацію використаного ядерного палива

У Північній Кореї (КНДР) може бути більше плутонію для виготовлення ядерної зброї, ніж вважалося раніше. Про це повідомляє DW, посилаючись на дані інституту 38 North, який моніторить ситуацію в Північній Кореї.

"КНДР може мати більше плутонію для виготовлення ядерної зброї, ніж досі вважалося. На це вказують дані, опубліковані в суботу, 15 липня 2017 року, дослідним інститутом 38 North, який працює при університеті імені Джона Хопкінса і спеціалізується на моніторингу ситуації в Північній Кореї", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, в період між вереснем 2016 року і червнем 2017 року КНДР здійснювала регенерацію використаного ядерного палива щонайменше двічі (що звичайно робиться з метою вилучення плутонію при виробництві ядерної зброї).

Так, на це вказує аналіз зроблених супутником Landsat 7 знімків теплового випромінювання на ядерному науково-дослідному центрі в північнокорейському Йонбені. Кількість добутого таким чином плутонію залишається невідомою.

Північна Корея деактивувала реактор в Йонбені раніше, в 2007 році, за угодою про роззброєння в обмін на гуманітарну допомогу, проте почала відновлювати його діяльність в 2013, коли Пхеньян здійснив третє ядерне випробування.

У цілому, КНДР провела п'ять ядерних випробувань. За оцінками експертів, шостий тест може відбутися в будь-який момент. У квітні цього року 38 North повідомляв, що КНДР може розташовувати арсеналом з 20 атомних бомб.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Конгресі Сполучених Штатів Америки запропонували об'єднати санкції у відношенні Російської Федерації і Північної Кореї.