ua en ru

Кабмін врегулював порядок використання коштів для надання громадянам правової допомоги в кримінальних справах

Кабінет міністрів України врегулював порядок використання коштів державного бюджету для надання громадянам правової допомоги в кримінальних справах за рахунок держави. Відповідну постанову, що була розроблена Міністерством юстиції України, ухвалено 26 січня 2011 р., під час засідання Уряду, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.
За словами Міністра юстиції Олександра Лавриновича, головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Міністерство юстиції України. Затверджений порядок дасть змогу раціонально й ефективно використовувати кошти державного бюджету за цією програмою.
Бюджетні кошти спрямовуватимуться на оплату праці адвокатів, що надаватимуть правову допомогу в кримінальних справах громадянам, які звільнені від оплати правової допомоги у зв'язку з їх малозабезпеченістю. А також у разі, коли адвокат за їх призначенням братиме участь у процесі дізнання, попереднього слідства чи в судових засіданнях.
Зокрема, порядок надання правової допомоги за рахунок держави передбачає формування реєстрів з оплати праці адвокатів. На підставі таких реєстрів, що складатимуться головними управліннями юстиції в областях, а також в містах Київ та Севастополь, Міністерство юстиції проводитиме розподіл бюджетних коштів.
Порядок надання громадянам правової допомоги в кримінальних справах за рахунок держави розроблено на виконання вимог ч. 7 ст. 20 Бюджетного кодексу України. Відповідно до вимог кодексу, розпорядники коштів державного бюджету зобов‘язані розробляти відповідні порядки, що затверджуються КМУ.
Порядок надання громадянам правової допомоги в кримінальних справах за рахунок держави застосовуватиметься з 1 січня 2011 р.