ua en ru

Клінтон закликала африканські країни розірвати відносини з Каддафі і співпрацювати з лівійською опозицією

Держсекретар США Хілларі Клінтон закликала африканські країни розірвати відносини з лівійським лідером Муаммаром Каддафі і співпрацювати з лівійською опозицією. Вона зробила цю заяву в понеділок в штаб-квартирі Африканського Союзу в столиці Ефіопії Аддіс-Абебі, передає радіостанція "Голос Америки".

Держсекретар США закликала африканських лідерів зажадати від Каддафі укладання угоди про припинення вогню і відмовитися від влади. Клінтон також закликала їх вислати дипломатів Каддафі зі своїх країн і надати підтримку опозиційній Перехідній національній раді.

Клінтон зазначила підтримку, надану Каддафі африканським інститутам і організаціям, проте підкреслила, що "час, коли він міг залишатися при владі, давно минув".

Ефіопія стала останньою зупинкою в робочій поїздці Клінтон по чотирьом країнах, яка почалася минулого тижня в Об'єднаних Арабських Еміратах. На тій зустрічі Італія, Франція та інші країни пообіцяли надати лівійським повстанцям допомогу у розмірі 1,1 млрд дол.

Незабаром після проголошення мови, Клінтон в терміновому порядку залишила Ефіопію і попрямувала назад у Вашингтон через побоювання з приводу порушення польотного графіка через вулканічний попіл в результаті виверження вулкану в сусідній Еритреї.

Клінтон - перший держсекретар США, який звернувся з промовою до 53 членів Африканського Союзу.