ua en ru

Клімкін і Штайнмайєр закликали забезпечити повний доступ ОБСЄ на Донбасі

Клімкін і Штайнмайєр закликали забезпечити повний доступ ОБСЄ на Донбасі Фото: Павло Клімкін і Франк-Вальтер Штайнмайер

Міністри не бачать альтернативи мінським домовленостями

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та федеральний міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр закликали забезпечити повний доступ спеціальної місії ОБСЄ на Донбасі. Про це йдеться в повідомленні прес-служби українського МЗС.

"Павло Клімкін і Франк-Вальтер Штайнмайер висловили надію на конструктивний підхід Росії до вирішення ключових питань Мінського процесу - відвід важкого озброєння, деескалація навколо Широкіно, активізація процесу обміну заручниками. Особливий акцент було зроблено на необхідності забезпечення повного і безперешкодного доступу СММ ОБСЄ для моніторингу відведення зброї та контролю над українсько-російським кордоном", - сказано в повідомленні.

Міністри підкреслили відсутність альтернативи Мінським домовленостями для відновлення миру і стабільності на Донбасі.

"Сьогодні ми обговорили питання безпеки ситуацію і Франк-Вальтер висловив стурбованість погіршенням ситуації в останні дні. Це те, що спостережна місія ОБСЄ досі не може контролювати численні ділянки там, де ховається важка зброя. Звичайно, це необхідність посилення місії ОБСЄ, звичайно, це необхідність вирішального прогресу на шляху обміну заручниками, а також політичний процес", - заявив Клімкін за підсумками переговорів з німецьким колегою.

При цьому він також повідомив, що поінформував Штайнмайєра про недопуск місії ОБСЄ бюро з демократії та прав людини, які повинні були здійснити оцінку того, що потрібно зробити для підготовки вільних і чесних виборів на Донбасі.

Глава МЗС Німеччини у свою чергу анонсував засідання робочих підгруп Контактної групи в Мінську.

"У наступний вівторок, 2 червня, розпочнуться засідання всіх чотирьох робочих груп і я переконаний, що там можна буде досягти прогресу і то прогрес буде досягнутий, якщо не піддавати сумнівам діяльність цих робочих груп", - заявив Штайнмайер.

Нагадаємо, Штайнмайєр сьогодні в Києві заявив, що режим припинення вогню на Донбасі порушується щодня.