ua en ru

Клименко підтримав рішення Ради ЄС про перенесення дати початку імплементації угоди про ЗВТ з Україною

Офіційне рішення ЄС про перенесення початку імплементації угоди про ЗВТ Україна-ЄС до кінця 2015 р., прийняте сьогодні, - це вірне рішення не тільки з точки зору політичних поступок в контексті вирішення мирним шляхом ситуації на сході, але і з точки зору економічної ситуації в Україні в цілому.

Офіційне рішення ЄС про перенесення початку імплементації угоди про ЗВТ Україна-ЄС до кінця 2015 р., прийняте сьогодні, - це вірне рішення не тільки з точки зору політичних поступок в контексті вирішення мирним шляхом ситуації на сході, але і з точки зору економічної ситуації в Україні в цілому. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook пише екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко.

"І в листопаді минулого року, і у вересні цього однаково очевидно, що українські підприємства ще не готові конкурувати з європейськими. Наші товари не зможуть відразу завоювати конкурентну нішу на ринках ЄС, у той же час ринок України наповниться товарами з Європи, що негативно відіб'ється на тих галузях української промисловості, які виживають саме за рахунок внутрішнього ринку", - зазначає екс-міністр.

Клименко нагадав, що рік тому попередній уряд призводило ті ж самі аргументи, і європейські чиновники сприймали їх досить скептично. Сьогодні ж, за його словами, вони оперують тими ж цифрами і логікою.

"Так, у грудні 2013 р. на зустрічі в Брюсселі зі Штефаном Фюле ми проговорювали, що створення ЗВТ принесе значні економічні втрати україною, і те, що потрібно враховувати позицію Росії. Основний наш меседж був у тому, що нам потрібен час, щоб адаптувати економіку", - нагадав екс-міністр. Він додав, що ще за торішнім підрахунками, короткострокові втрати після створення ЗВТ з ЄС значно погіршать загальний стан економіки. Крім того, зупинка експорту в Росію і тоді, і зараз все ще критична для низки українських підприємств, які є великими платниками податків.

Зазначається, що відстрочка щодо ЗВТ України з ЄС прийнята всіма сторонами як тимчасова. Нехай з різною мотивацією, але учасники переговорів де-факто дали Україні зміцнити свою економіку та максимально адаптувати національне виробництво під євростандарти. При цьому Брюссель пішов на серйозні поступки - залишає свій ринок відкритим, автономні торговельні преференції для України будуть продовжені до 31 грудня 2015 р. Це і безмитний режим для 95% промислової продукції і 84% сільськогосподарської продукції, і безмитні тарифні квоти для іншої сільськогосподарської продукції. Таке рішення вигідно для українського бізнесу в контексті переорієнтації експортних потоків з Росії в напрямку ЄС.

Політик підкреслив, що експорт в ЄС у першій половині 2014 р. виріс на 14,9% у річному вирахуванні, у той час як експорт у Росію знизився на 23,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Але це на тлі загального зниження зовнішньоторговельного обороту України на 17%.

Тому екс-міністр вважає позитивним той факт, що Україна поки що отримала час торгувати з Росією і країнами СНД на пільгових умовах у рамках договору про зону вільної торгівлі з СНД. Він вважає, що це дасть можливість продовжити роботу з переорієнтації ринку, але і уникнути різкого шоку для українських виробників.

Клименко вважає, що "в будь-якому випадку, навіть на тлі всіх подій, що відбуваються, було б не вірно відкидати той факт, що стратегічне партнерство з Росією як було, так і є важливим елементом розвитку України.

В цілому, на думку екс-міністра, український бізнес поки що отримує додатковий час для підвищення конкурентоспроможності, щоб підготуватися до лібералізації торгівлі та посилення конкуренції на внутрішньому ринку. Ця тимчасова відстрочка, яка поки що влаштовує і ЄС, і Росію, і Україну. Але, на думку експерта, це не привід сидіти, склавши руки. Тим більше, коли різка девальвація гривні вже створила набагато більш серйозний щит для імпорту порівняно з відстрочкою у поступовій ліквідації імпортних мит.

"Якщо наші партнери готові простягнути Україні руку економічної допомоги, і в Брюсселі, і у Вашингтоні серйозні побоювання висловлюють з приводу реальної здатності уряду провести реформи. Тому що будь-який кредит довіри витрачається дуже швидко, якщо його не підживлювати реальними діями", - застерігає Клименко.

У числі першочергових завдань, які, на думку екс-міністра, повинні стояти на першому місці у порядку денному українського уряду, по-перше, справжня, а не декларативна реформа податкової системи. Її мета - полегшити ведення бізнесу. "І вона повинна проводитися не похапцем, а за принципом "сім разів відміряй - один відріж". Не можна змінювати податкові правила кожен місяць. Бізнес може підлаштуватися під будь-які правила гри, але не під ті, що змінюються щотижня", - зазначає Клименко.

По-друге, максимальна підтримка національного виробника для виходу на європейські ринки. І не тільки великого бізнесу, але і дрібного і середнього. "У цьому повинні бути введені податкові канікули для малого і середнього бізнесу, навчання громадян ведення бізнесу, популяризація культури підприємництва. Необхідно стимулювати і розвивати навчальні програми, роз'яснювати, як стати підприємцем і що необхідно для того, щоб успішно конкурувати в Європі", - пише екс-міністр і додає, - "Необхідно нарешті серйозно взятися за питання впровадження інституту уповноваженого економічного оператора, виробити процедуру надання сертифікатів Euro1, створити інститут торгових аташе при дипломатичних місіях у країнах - основних торговельних партнерах і потенційно цікавих для розвитку зовнішньої торгівлі. Для цього потрібна кропітка системна робота, а не гучні гасла і пусті просторікування".

По-третє, пріоритетом уряду має стати легке кредитування і мінімізація бюрократії. "Ми все розуміємо, - міркує Олександр Клименко, - що сьогодні неможливо повністю обмежити втручання держави в сферу бізнесу, всі подібні заяви - це просто популізм. Але це втручання повинно бути максимально делікатним і не відволікати бізнес від його основної діяльності. Зарегульованість української економіки вже досягла такого ступеня, що скоро буде регулювати просто нема чого".

Таким чином, на думку Клименка, потрібні реформи, системні і грамотні. "Але їх треба робити не тому, що завдяки їм ми отримаємо зовнішні гроші. А тому що без них ми втратимо свою економіку і своїх громадян. Українці дуже вмілі та заповзятливі - не заважайте їм і дайте час стати успішними", - резюмує екс-міністр доходів і зборів України.

Нагадаємо, раніше екс-міністр Олександр Клименко заявив, що готовий представити українському уряду покроковий план відбудови Донбасу, розроблений спільно з економічними експертами і підприємцями регіону.