ua en ru

Клієнти ПАТ "Миколаївгаз" недоотримують безкоштовні послуги через неактуальні тарифи

Клієнти ПАТ "Миколаївгаз" недоотримують безкоштовні послуги через неактуальні тарифи Фото: газ (kmu.gov.ua)

Зараз на Миколаївщині близько 100 тис. домогосподарств користуються лічильниками з вже простроченою періодичною повіркою

Коштів, передбачених в тарифі, на повірку приладів обліку недостатньо для надання послуги в повному обсязі. Фінансування витрат на повірку приладів обліку в тарифі на розподіл газу не переглядалось більше двох років. Тому 100 тис. клієнтів ПАТ "Миколаївгаз" не отримали послугу з безкоштовної повірки лічильників. Про це повідомляє пресс-служба компанії.

Зараз на Миколаївщині близько 100 тис. домогосподарств користуються лічильниками з вже простроченою періодичною повіркою. Для того, щоб провести перевірку тільки цих приладів обліку, ПАТ "Миколаївгаз" знадобиться не менше п’яти років.

"Щоб надолужити прострочені плани повірок і запобігти їх виникненню у майбутньому, підприємству необхідно щонайменше дві додаткові повірочні лінії. Але неодноразові пропозиції до НКРЕКП включити ці витрати в інвестпрограму компанії не були розглянуті, - говорить фінансовий директор ПАТ "Миколаївгаз" Дмитро Чеберяк.

Близько 300 тис. домогосподарств в Миколаївській області обладнані індивідуальними приладами обліку. З кожним роком їх число зростає. Тільки за останні три роки кількість побутових приладів обліку газу зросла майже на 22 тисячі. Відповідно, зростає і кількість клієнтів ПАТ "Миколаївгаз", які мають отримувати послугу з безкоштовної повірки лічильників за рахунок коштів компанії.

Відповідно до термінів планової повірки, щороку ПАТ "Миколаївгаз" мало би перевіряти понад 40 тис. лічильників. Але стаття витрат на повірку лічильників не переглядалася з липня 2015 року. Тому повірку проходять не більше 20 тис. лічильників на рік. В діючому тарифі на розподіл газу не вистачає коштів для закупівлі нового обладнання та залучення достатньої кількості кадрів для надання цієї послуги в повному обсязі. Зараз з одного кубометра газу на повірку та ремонт лічильників ПАТ "Миколаївгаз" отримує 0,003 гривні.

В цьому році 3,7 тис. приладів були визнані непридатними до подальшого використання. Причини - зношеність механізмів лічильника або навмисне втручання в роботу приладів обліку. За статистикою, повірку не проходять близько 18% лічильників мембранного типу і більше 90% роторного.