ua en ru

Клієнти ПАТ "Дніпропетровськгаз" зможуть розрахувати газ у трьох одиницях енергії

Клієнти ПАТ "Дніпропетровськгаз" зможуть розрахувати газ у трьох одиницях енергії Фото: ПАТ "Дніпропетровськгаз"

У рамках переходу на нові правила вже здійснено ряд підготовчих робіт

Згідно з постановою держрегулятора НКРЭКУ, з квітня для розрахунку спожитого газу ПАТ "Дніпропетровськгаз" вводить використання одиниць енергії. Зараз дані будуть мати лише інформативний характер, а оплата за газ і далі буде проводитися за використані кубометри. Проте, вже сьогодні, завдяки впровадженню енергетичних одиниць, споживачі зможуть дізнатися, скільки тепла виділяє газ при спалюванні певного обсягу та порівняти ефективність його використання поряд з іншими енергоносіями. Про це повідомляє прес-служба компанії.

15 березня 2017 року набула чинності Постанова № 84 від 26.01.2017 року "Про затвердження змін до деяких постанов НКРЭКУ про введення на ринку природного газу використання одиниць енергії". Документ зобов'язує операторів газорозподільних мереж, в даному випадки ПАТ "Дніпропетровськгаз", інформувати споживачів про обсяг використаного газу не тільки в метрах кубічних, а також у трьох енергоединицах: кіловат-годинах (кВт / год), гігакалоріях (Гкал) і мегаджоулях (МДж). Для цього ПАТ "Дніпропетровськгаз" буде розміщувати дані про кількість енергії, яку виділяє газ при спалюванні певного обсягу, в платіжних документах і в особистих кабінетах споживачів.

Клієнти ПАТ "Дніпропетровськгаз" зможуть розрахувати газ у трьох одиницях енергії

В рамках переходу на нові правила вже здійснено ряд підготовчих робіт. Завдяки цьому споживачі області зможуть самостійно перевести обсяг спожитого газу з кубометрів в одиниці енергії. Насамперед, розроблені і опубліковані на офіційному сайті маршрути транспортування газу від газорозподільних станцій, що належать газотранспортним і газодобувним компаніям, у газифіковані населені пункти. За кожним з них до споживача транспортується газ з однаковими фізико-хімічними показниками - тобто, однакової якості. Окремо, ПАТ "Дніпропетровськгаз" буде оприлюднювати для кожного маршруту інформацію про середньозваженої теплоті згоряння за розрахунковий період. Також, на сайті компанії розміщено коефіцієнти приведення газу до стандартних умов, які застосовуються для переведення газу з м. куб на енергетичні одиниці.

"Нещодавно за участю незалежних експертів ДП "Укрметртестстандарт" ми провели перевірку якості газу. Проби газу відібрали у приміщенні споживача в місті Кам'янське Дніпропетровської області. Результати показали, що склад енергоносія, відповідає державному стандарту і складає 8 114ккал / м. куб. Однак основний показник якості газу - його теплотворна здатність, може відрізнятися у залежності від джерела надходження ресурсу - імпортного або власного видобутку. Отже, спалюючи однаковий обсяг газу, споживачі отримують від нього різну ефективність. Тому, бажання наших клієнтів платити не за кількість використаного газу, а за його якість цілком справедливо", - говорить технічний директор ПАТ "Дніпропетровськгаз" Сергій Бачурін.

Рішення Держрегулятор відображати інформацію про кількість енергії, яку виділяє газ, стане першим кроком до переходу на розрахунок за газ, враховуючи якість ресурсу та його енергетичну цінність. Крім того, розрахунок газу в енергетичних одиницях дозволить легко порівняти економічну вигоду використання ресурсу поряд з іншими видами палива (твердопаливний котел, електроенергія і т. д.) і економніше споживати сам ресурс.