ua en ru

Кличко витратив на передвиборчу кампанію 16 млн грн, а "Укроп" - 29,5 млн

При цьому кандидат від "Руху за реформи" Сергій Думчев "забув" прозвітуватися про витрачені кошти

Чинний мер Києва, кандидат на посаду міського голови від партії "Блок Петра Порошенка" Віталій Кличко витратив на передвиборчу кампанію в рази більше за інших кандидатів - 16 млн грн. Про це свідчать дані проміжних фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів партій (за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до 15 жовтня), які РБК-Україна надали у столичній Територіальній виборчій комісії.

Партія "Укроп" зібрала 29 мільйонів 557 тисяч гривень, з них внески кандидатів - 135 тисяч і 69 тисяч - добровільні пожертвування.

Варто відзначити, що такі звіти місцеві осередки партій, що беруть участь в столичних перегонах, мали подати до 19 жовтня. Разом з тим, прозвітувалися про вартість виборчої кампанії у визначений Законом України "Про місцеві вибори" строк тільки 9 із 29 зареєстрованих кандидатів на посаду столичного мера. Зокрема кандидат від "Руху за реформи" Сергій Думчев, чиї білборди розвішані по всьому Києву, не представив звіт про витрачені кошти. Найдорожча кампанія виявилася у представника пропрезидентської партії "Блок Петра Порошенка", чинного міського голови Києва Віталія Кличка - 16 млн грн.

Олександр Пузанов ("Опозиційний блок") витратив на свою кампанію 1,3 млн грн, Олександр Мирний ("Свобода") - 742 тис. грн, Євген Рибчинський (самовисуванець, нардеп від БПП, бізнесмен) - 668 тис. грн, Володимир Бондаренко ("Батькіщина") - 519,7 тис. грн. Нічого не витратили на свою виборчу кампанію Роман Михайлов ("Сила людей"), Олександр Кондрашов ("Партія місцевого самоврядування"), Василь Гацько ("Демократичний альянс"), колишній столичний міський голова (1999 - 2006 рр.) Олександр Омельченко ("Єдність"), попри те, що в столиці можна зустріти чимало агітаційних наметів останнього.

№п/п

Кандидат у мери

Витрачено коштів (за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до 15 жовтня), грн

З них на:

ЗМІ (телебачення, радіо, газети), грн

Розміщення бордів, концерти та ін., грн

Виготовлення плакатів, листівок, сувенірів та ін., грн

1.

Віталій Кличко ("Блок Петра Порошенка "Солідарність")

16 млн

13,7 млн

1,9 млн

383 тис

2.

Олександр Пузанов ("Опозиційний блок")

1,3 млн

338 тис.

375 тис.

610 тис.

3.

Олександр Мирний (ВО "Свобода")

742 тис.

7,8 тис.

40,3 тис.

156 тис.

4.

Євген Рибчинський (самовисуванець)

668 тис.

5.

Володимир Бондаренко (ВО "Батьківщина")

519,7 тис.

157, 5 тис.

300,3 тис.

49,8 тис.

6.

Роман Михайлов ("Сила людей")

0

7.

Олександр Кондрашов ("Партія місцевого самоврядування")

0

8.

Олександр Омельченко ("Єдність")

0

9.

Василь Гацько ("Демократичний альянс")

0

Нагадаємо, на пост мера Києва претендують 29 кандидатів.