ua en ru

Кличко звернувся до президента, уряду і "Нафтогазу" через блокування рахунків київських енергокомпаній

Кличко звернувся до президента, уряду і "Нафтогазу" через блокування рахунків київських енергокомпаній Фото: Віталій Кличко

16 червня Віталій Кличко звернувся до президента, уряду та керівництва НАК "Нафтогаз" щодо врегулювання ситуації з блокуванням рахунків столичних енергокомпаній. Про це мер Києва заявив під час брифінгу.

За словами Віталія Кличка, НАК "Нафтогаз України" наклав арешт на рахунки "Київенерго" за борги в 13 млрд гривень, які з'явилися в 2008-2014 роки. З початку року київській владі вдалося зменшити борг втричі - до 504 мільйони гривень, але арешт рахунків теплопостачальних підприємств міста ставить під загрозу підготовку до нового опалювального сезону.

"Сьогодні в Києві тривають гідравлічні випробування та ремонт тепломереж. І ситуація така, що теплопідприємства можуть у будь-який момент припинити ці роботи. Більш того, "Київенерго" вже заявило, що може з 27 червня припинити гаряче водопостачання у всій столиці. Я вважаю такий крок неприпустимим! Тому вихід із ситуації з блокуванням рахунків повинен бути знайдений", – наголосив Віталій Кличко.

Мер Києва також обґрунтував своє звернення тим, що крім столиці дана проблема зачіпає жителів інших міст України.

"Як мер столиці, як голова Асоціації міст України я звернувся до президента, до уряду та керівництва "Нафтогазу" щодо врегулювання ситуації з блокуванням рахунків енергокомпаній. І прошу розглянути цю проблему на найближчому засіданні РНБО. Адже ця ситуація стосується не тільки Києва, де арештовані рахунки "Київенерго", а та 104-х теплопостачальних підприємств, переважно в різних регіонах України - Запорізькій, Житомирській, Харківській, Львівській і Вінницькій областях ", – підкреслив Віталій Кличко.

Крім того, столичний мер зазначив, що тримає ситуацію під повним контролем і вже звернувся до керівництва "Київенерго", з розпорядженням продовжили за графіком монтаж всіх приладів обліку та проведення планових і аварійних робіт.

"Щоб ця ситуація з річним блокуванням рахунків не залишила Київ взимку без тепла. Підготовка до опалювального сезону не повинна бути зірвана", – підкреслив Київський міський голова під час брифінгу.

Нагадаємо, це вже не перше відкрите звернення Віталія Кличка до вищим керівним органам держави. До цього мер Києва ініціював звернення Київради до парламенту, щоб народні депутати застосували всі механізми, щоб уряд скасував постанову № 758 про підвищення цін на газ для населення.

Крім того, Кличко неодноразово підкреслював, що звернувся до уряду і НКРЭКУ щодо перегляду встановлених ними нових тарифів.

"не Можна їх зараз підвищувати вдвічі! Ми зіткнемося з нездатністю людей платити за такими цінами. Повинна ж бути якась логіка і обґрунтованість. Якщо не зростають зарплати та пенсії, як можуть злетіти вдвічі платежі? ", – наголосив Віталій Кличко під час брифінгу.

"Тому я ініціюю звернення Київради до парламенту, який, вважаю, повинен підтримати нас і застосувати всі механізми, щоб уряд скасував постанову № 758 про підвищення цін на газ для населення", – додав він.

Також Віталій Кличко зазначив, що з початку року Київ втричі скоротив обсяг заборгованості за спожитий газ, який пішов на виробництво теплової енергії. На кінець 2015 року тепловики мали борг 1,6 млрд грн. Сьогодні він становить 504 млн грн.