ua en ru

Кличко: аварія на каналізаційному колекторі в Києві буде ліквідована до 1 вересня

Кличко: аварія на каналізаційному колекторі в Києві буде ліквідована до 1 вересня Фото: мер пообіцяв ліквідувати наслідки аварії

До 1 вересня аварія на каналізаційному колекторі на вулиці Борщагівській у Києві буде ліквідована, а рух транспорту буде відновлений. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час інспекції ліквідації аварії на колекторі.

"Ми знаходимося на вулиці Борщагівській, де перекрито рух транспорту у зв'язку з пошкодженням на колекторі. Цей колектор був прокладений у 1973 році. Він забезпечує водовідведення мешканцям Святошинського, частково Солом'янського та Шевченківського районів. Спільними зусиллями всіх задіяних комунальних служб, зокрема, "Київводоканалу" та "Київавтодору" в найближчі кілька тижнів проблема буде повністю ліквідована й рух на цій ділянці дороги відновлено", - зазначив Кличко.

Він повідомив, що на локалізацію аварії місто виділило понад 8 млн грн. У той же час сьогодні майже 80% комунікаційних мереж у місті застаріли й потребують ремонту та оновлення, а для цього потрібні великі кошти.

"Дана ділянка довжиною 160 м, яка знаходиться в аварійному стані, ми з використанням нових технологій приведемо в порядок. У той же час такі ділянки в Києві з зношеними комунікаціями вимірюються не метрами, а десятками кілометрів. Хочу підкреслити - на все це потрібні кошти. У Києві повинно залишатися більше фінансів. 60% ПДФО з бюджету міста ми перераховуємо в центральний бюджет, а в той же час чуємо всюди оди децентралізації, зокрема, фінансової. Децентралізація має бути не на словах, а в діях", - підкреслив Київський міський голова.

Мер зазначив, що ще у 1999 році за результатами обстеження київський колектор був визнаний аварійним і непридатним до експлуатації. Будівництво колектора-дублера було розпочато в 1994 році. Але, щоб запустити першу частину нитки колектора потрібно 159 млн гривень.

Нагадаємо, 2 серпня в результаті пошкодження на каналізаційному колекторі утворився провал дорожнього покриття на вул. Борщагівська, 122. Виливання стоків на поверхню не відбулося, загрози навколишньому середовищу та мешканцям прилеглих будинків немає, але ситуація значно ускладнила дорожній рух на вказаній ділянці.

У зв'язку із пошкодженням було обмежено рух транспорту від Повітрофлотського шляхопроводу до Політехнічного провулку в бік житлового масиву Борщагівка.

Руйнування верхньої частини колектора сталося внаслідок газової корозії під дією агресивних речовин, які виділяються в процесі транспортування стічних вод.