ua en ru

КВУ зафіксував ряд порушень виборчого законодавства в Харкові

Комітет виборців України (КВУ) зафіксував ряд порушень виборчого законодавства в Харкові і області в ході виборчої кампанії в місцеві органи влади. Про це йдеться у звіті КВУ за результатами спостереження за ходом виборчої кампанії з 5 по 28 вересня.

Так, експерти вказують на факти використання адмыресурсу з боку чинного міського голови Харкова та партії "Відродження".

"Зокрема, спостерігачі КВУ фіксують вибори трудових колективів у бюджетних установах, на яких працівникам "рекомендують" підтримати кандидатуру Геннадія Кернеса", - йдеться у звіті.

Також зафіксовано, що за підтримки партії "Відродження" було організовано проведення "суботника" по прибиранню міста.

"Інформацію про цю подію було розміщено на офіційному сайті Харківської міської ради, а сам захід повністю проходив під прапорами партії "Відродження". КВУ розцінює розміщення інформації про захід на сайті міської ради та наявність партійної символіки на самому заході як застосування адміресурсу", - констатують експерти.

Як йдеться у звіті, "з наближенням місцевих виборів поширеною стає практика проведення робіт з питань поліпшення благоустрою міст з боку діючих мерів. Так, у місті Харкові спостерігачі КВУ повідомили про те, що особи, які проводили ремонтні роботи від імені місцевої влади були одягнені у футболки партії "Відродження".

КВУ також відзначає, що чинний міський голова Харкова широко використовує тему допомоги дітям у виборчій кампанії.

"Проведення конкурсів дитячих малюнків з нагородами переможців під гаслами політичних партій, спортивні змагання для дітей, подарунки першокласникам до Дня знань - все це свідчить про те, що представники політичних партій намагаються вплинути на уподобання виборців через спекуляції на майбутньому дітей", - заявляють у КВУ і наполягають на неприпустимості використання дітей для політичного піару.

Серед порушень, зафіксованих КВУ в Харкові, експерти вказують також на факт формування районних у місті Харкові ТВК із запізненням.