ua en ru

КВУ: У 59 окрузі участь добровольчих батальйонів негативно відбилась на виборчому процесі

Втручання збройних представників добровольчих батальйонів у виборчий процес на території 59 виборчого округу (Донецька обл.) могло мати маніпулятивний характер і негативно відбилося на виборчому процесі. Про це повідомив глава Донецького відділення Комітету виборців України Сергій Ткаченко.

За його словами, протягом дня виборів 26 жовтня спостерігачі КВУ фіксували ситуацію з втручанням «військових осіб» в роботу окружної виборчої комісії 59 округу.

«Центральна виборча комісія напередодні позбавила повноважень главу і секретаря. І вони в день голосування обирали голову. У нас є факт того, що військові чинять тиск в тому, щоб ці вибори там пройшли швидше», - повідомив Ткаченко.

За його даними, після того як в конфлікт втрутилися представники СБУ, робота окружної виборчої комісії була відновлена. «Мені б хотілося вірити, що скажімо, наміри (представників добровольчих батальйонів) були благі. Але, на жаль, ми можемо відзначити факт, що участь і залучення військових формувань до виборчого процесу внесло величезну нервозність, конфліктність, звинувачення в маніпулятивним походження цього впливу», - додав Ткаченко.

Він також розповів про те, що спостерігачі КВУ зафіксували вкидання бюлетенів на одній з ділянок 59 округу вже перед закриттям виборчих дільниць. «На ділянці, яка знаходиться в приміщенні ОВК, в одній будівлі з окружною виборчою комісією, довгий час не могли приступити до розпечатуванню урн. Складно було не помітити пачки бюлетенів, які були в прозорій урні. Вся інформація зафіксована і передана в відповідні органи», - зазначив Сергій Ткаченко.

Експерт додав, що вкидання бюлетенів перед закриттям виборчих дільниць - системна технологія, спрямована на маніпуляції по накручування явки виборців.

Раніше глава ЦВК Михайло Охендовський також прокоментував ситуацію з впливом добровольчих батальйонів на виборчий процес в 59 окрузі. «Частково були спроби деяких озброєних осіб вплинути на роботу окремих виборчих комісій. За допомогою своєчасного втручання працівників органів внутрішніх справ та співробітників Служби безпеки України ситуація була повернута в законне русло», - сказав глава ЦВК.

Нагадаємо, під час виборчого процесу в 59 окрузі, в Велико-Новоселківському районі зафіксовано кілька серйозних порушень, у тому числі вкидання бюлетенів та незаконне затримання спостерігачів. По цьому округу балотується маловідомий в регіоні бойовий командир «Дніпра-1» Валентин Манько, а також чинний мер м Курахово, самовисуванець Сергій Сажко. Маніпуляції в окрузі пов'язують зі спробою будь-якими способами провести непрохідного кандидата до Верховної Ради.

Згідно з даними Інституту досліджень інституту регіонального розвитку України, серед кандидатів по мажоритарному округу мер м.Курахове Сергій Сажко є абсолютним лідером виборчої гонки (40,9%). За Валентина Манько, за попередніми опитуваннями, були готові проголосувати 0,5% виборців.

ЗМІ також повідомляли про те, що бійці батальйону «Дніпро-1» систематично дестабілізують вибори в цьому окрузі: озброєні люди вривалися в приміщення окружкому, підкидали гранати спостерігачам, а напередодні захопили і утримували керівника групи агітаторів по Великоновосілківського району за кандидата в депутати Сергія Сажко.