ua en ru

У КВУ розповіли, які фракції підтримують законопроекти Порошенка

У КВУ розповіли, які фракції підтримують законопроекти Порошенка Фото: Петро Порошенко

Президент залишається найпродуктивнішим законотворцем

Фракції "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка" та "Самопоміч" найбільше підтримують законопроекти президента Петра Порошенка. Про це повідомив голова Комітету виборців України Олексій Кошель, посилаючись на дослідження комітету "Три роки президентства П. Порошенка: які закони блокує та які підтримує Президент".

Так, в середньому законопроекти президента підтримували 85% депутатів фракції НФ, 79% - БПП, 74% - "Самопоміч". Також "за" голосували 66% депутатів фракції Радикальної партії Олега Ляшка та 53% – ВО "Батьківщина".

При цьому депутати групи "Воля Народу", як правило, давали 48% голосів "за", "Відродження" - 32%. "За" голосували 37% позафракційних депутатів.

Зазначається, що не підтримували законопроекти президента депутати "Опозиційного блоку". "За" голосували в середньому 8% депутатів фракції. Депутати Опоблоку не дали жодного голосу за 29 президентських законів.

altФото: як у Раді голосують за президентські законопроекти

Вказано, що за час роботи ВР 8-го скликання Порошенко подав на розгляд парламенту 111 проектів законів. Із них стали законами 93 або 84%. При цьому кожен другий законопроект Порошенка розглядався в Раді позачергово: 55 із 111 проектів законів були подані президентом як невідкладні.

Підкреслюється, що законопроекти голови держави частіше стають законами, ніж проекти Кабінету міністрів України чи народних депутатів. Для порівняння: частка прийнятих законів уряду Володимира Гройсмана складає 23% (71 від 307 поданих), народних депутатів – 7% (326 від 4 476). Таким чином, президент залишається найпродуктивнішим законотворцем.

altФото: інфографіка

Найчастіше депутати підтримували законодавчі ініціативи Порошенка в питаннях безпеки та оборони. Так, Рада прийняла 14 відповідних законів президента. Також було прийнято 50 законів голови держави щодо ратифікації міждержавних та міжнародних угод.

Якщо не брати до уваги закони, що стосуються ратифікації угод, то частка прийнятих президентських законів складає 74%.

Нагадаємо, у Комітеті виборців заявили, що за час роботи Верховної Ради України 8-го скликання президент Петро Порошенко ветував 39 законів.