ua en ru

КВУ: позиція "Самопомочі" розділилася через вибори у райради

Питання актуальності районних рад потрібно розглядати не тільки в контексті окремого міста, але і в масштабах держави. Такої думки дотримується Олексій Кошель, голова Комітету виборців України (КВУ).

За його словами, питання з районними радами необхідно розглядати не у форматі політичних гасел, а у світлі розробки ефективних механізмів управління великими містами.

"Ситуація у Львові показала, що політики часто підтримують районні ради коли з цього можна отримати політичні дивіденди. В іншому випадку, вони виступають проти. Як видно, приклад цього те, що позиція "Самопомочі" фактично розділилася. Вони вважають, що у Львові відновлення роботи районних рад є повним абсурдом. А в Києві в цьому, можливо, є необхідність", - заявив Кошель.

Також голова КВУ зазначив, що поділяє позицію Андрія Садового, який виступає проти районних рад. І вважає, що не варто знову повертатися до радянських традицій і витрачати бюджетні кошти на збільшення кількості депутатів та відновлення роботи неефективних районних рад, а має сенс вкласти ці кошти на розвиток органів самоорганізації населення.

"Існує дієва альтернатива районним радам - це органи самоорганізації населення. Станом на 2015 рік, у Києві близько двохсот органів самоорганізації населення, які охоплювали більше 800 тисяч киян. Ці органи мають реальні повноваження, на них виділяються кошти з міського бюджету і на відміну від райрад вони мають чіткі повноваження, визначені законом "Про органи самоорганізації населення", - зазначив експерт.

Тому, на думку Олексія Кошеля, підхід до управління великими містами за радянською моделлю: чим більше кількість рад і депутатів - тим краще, вже давно не актуальний.