ua en ru

У КВУ пояснили, чому очікують проблемні вибори в Харкові

Досвід виборів 2010 року і нинішня ситуація в місті - два основних фактори, які дали підставу Комітету виборців України (КВУ) включити Харків в перелік населених пунктів, де очікуються значні порушення на виборах. Про це заявив голова КВУ Олексій Кошель.

"Під час місцевих виборів 2010 року кампанію в Харкові, фактично, перетворили на парад протизаконних та брудних виборчих технологій", - підкреслив експерт.

"Ми всі пам'ятаємо поствиборні скандали, коли кандидат Арсен Аваков звинувачував кандидата Геннадія Кернеса у використанні брудних технологій. Крім того, насторожувало, що результати екзит-полу авторитетної кампанії GfK відрізнялися від результатів виборів", - додав Кошель.

Другою причиною для очікування порушень на виборах у Харкові експерт назвав нинішню ситуацію, коли ще до старту кампанії фіксуються дії, які вказують на те, що суб'єкти виборчого процесу можуть перебувати в нерівних умовах.

За словами голови КВУ, одним з ознак цього є "війна бордів", яка розгорнулася в місті.

"З одного боку, ми бачимо спроби знищення агітаційних матеріалів потенційних конкурентів, з іншого боку, одна з партій - "Відродження" - отримала фактично монопольну можливість розміщення реклами у громадському транспорті", - констатує експерт.