ua en ru

Китайський імпорт зростатиме швидше, ніж експорт в 2011 р., - Мінторгівлі

Китайський імпорт, ймовірно, буде рости швидше, ніж експорт в 2011 р., що приведе до подальшого поліпшення торговельного балансу країни. Про це йдеться в прогнозі Міністерства торгівлі Китаю, який був опублікований 22 квітня, передає Reuters.
"Зростання імпорту, ймовірно, як і раніше буде випереджати зростання експорту в результаті комбінації чинників - посилення внутрішнього попиту, політики, спрямованої на розширення імпорту, і зростаючих світових цін на сировину. Кількість експортних замовлень збільшується у відповідності зі стабільним відновленням світової економіки і поліпшеннями на зовнішньому ринку, але експортна картина виглядає складною", - повідомляє міністерство.
Деякі поліпшення торговельного балансу стануть просто наслідком знецінення долара на світових ринках, що приведе до підвищення вартості імпортованої сировини, що оцінюється в доларах. Зворотний бік такої ситуації - зростання юаня, який зробить китайські товари менш конкурентноздатними на світових ринках. Це вдарить по експортерах. Крім того, китайським експортерам, особливо невеликим, доведеться нелегко через подорожчання сировини і робочої сили.
Неодноразові підвищення Центробанком процентних ставок і норм резервування для банків збільшили вартість фінансування і ускладнили доступ до капіталу для деяких експортерів, відзначило міністерство.
"Крім цього, юань відчуває досить великий тиск щодо переоцінки, що в деякій мірі відбивається на замовленнях компаній", - повідомило міністерство.
Міністерство не зробило конкретних прогнозів імпорту та експорту на 2011 р. Торговий профіцит Китаю за рік може скоротитися вже третій раз поспіль зі 183 млрд дол. в 2010 р. У перші три місяці 2011 р. Китай зафіксував торговий дефіцит в 1,02 млрд дол. - перший квартальний дефіцит з 2004 р. - завдяки зміцненню національної економіки та зростанню світових цін на сировину.
США і інші країни вимагають, щоб Китай дозволив юаню дорожчати швидше, щоб таким чином скоротити його величезний торговий профіцит. Держава намагається збалансувати економіку, збільшуючи внутрішнє споживання, скорочуючи залежність від експорту і підтримуючи мир за допомогою збільшення попиту на імпорт.