ua en ru

Китайські інвестори стурбовані ініціативою уряду України щодо знизження "зеленого" тарифу

Представники провідної китайської національної групи корпорацій по будівельним матеріалам CNBM при відвідуванні Києва висловили глибоке занепокоєння планами українського уряду знизити "зелений" тариф майже вдвічі. Про це заявив голова правління Джейсон Джанг, підкресливши, що компанії обіцяли в Україні захист інвестицій і незмінний тариф для вже побудованих станцій.

"Ми - державна компанія, яка є найбільшим гравцем на ринку сонячної енергетики України із загальним обсягом вкладених коштів майже 1 млрд дол. Як державна компанія ми повинні відповідати за перспективи і надійність інвестицій перед нашим урядом. Якщо "зелений" тариф для новозбудованих об'єктів знизять - це поставить під загрозу вже виконані інвестиції. Я думаю, що після цього китайські підприємства не будуть далі інвестувати в Україну", - заявив Джейсон Джанг.

Крім того, занепокоєння висловили і в НКРЕ, оскільки раніше китайська корпорація була задоволена роботою в Україні і планувала нові проекти.

"Я розраховую на український уряд, який очолює пан Яценюк. Вважаю, що він повинен прийняти розумне рішення для захисту інтересів як інвесторів, так і подальших інтересів своєї країни. Зараз до України прикута увага всього світу. Тому країна може показати хороший приклад, який залучить інвесторів", - підкреслив Джанг.

Наголошується, що раніше керівники провідних китайських держкомпаній CNBM (Китайська національна група корпорацій з будівельних матеріалів) і SINOSURE (Китайська корпорація експортно-кредитного страхування) вже зустрічалися з представниками українського уряду.

Сторони обговорили, зокрема, проблемні питання реалізації в Україні китайських проектів у сфері сонячної енергетики.

"Ініційоване урядом України зниження "зеленого" тарифу та можливе у зв'язку з цим банкрутство галузі геліоенергетики вкрай негативно позначиться на стратегічному партнерстві України з КНР", - підкреслили представники компаній.

Нагадаємо, проектом нормативного акта НКРЕ передбачається внесення змін до порядку встановлення, перегляду та припинення дії "зеленого" тарифу для суб'єктів господарської діяльності. Зокрема, пропонується знизити піковий коефіцієнт при розрахунку "зеленого" тарифу, зафіксованого на 1 січня 2009 року, з 1,8 до 1,01, що спричинить зниження тарифу практично вдвічі. При цьому НКРЕ посилається на розпорядження Кабміну "Про вдосконалення системи розрахунків за електричну енергію з альтернативних джерел енергії" №589-р, яке носить виключно рекомендаційний характер.

Китайська національна група корпорацій по будівельним матеріалам (СНБМ) створена в 1984 році і є однією з найбільших державних корпорацій Китаю. СNBM займає 267 місце у топ-500 компаній світу і є найбільшим у світі виробником цементу, скловолокна та гіпсокартону, а також другий у світі по виробництву лопатей для вітрових турбін. Крім того, компанія має завод з виробництва модулів для сонячних станцій. Компанія є найбільшим інвестором в сонячну енергетику України, вклавши у власні проекти близько 1 млрд дол. Загальна потужність становить приблизно 1000 МВт.