ua en ru

Китайські автоконцерни Pang Da і Youngman інвестують 245 млн євро в шведський Saab

Китайські автомобільні компанії Pang Da Automobile Trade Co. (Pang Da) і Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co. (Youngman) підписали попередню угоду з кризовим шведським автовиробником Saab і його власником - голландською Spyker Cars - про створення спільних виробничих і дистрибуторських підприємств в КНР та участь китайських партнерів в акціонерному капіталі Spyker. Про це повідомила сьогодні прес-служба Spyker Cars, передає РБК.

За умовами укладеного меморандуму, Pang Da і Youngman інвестують 245 млн євро в обмін на сумарну частку в Spyker, що перевищує 50%. Youngman отримає 29,9% акцій Spyker, вклавши в компанію 136 млн євро, а Pang Da, раніше підписала партнерську угоду з голландською компанією, збереже частку в 24%, інвестувавши 109 млн євро.

Spyker Cars і китайські партнери створять спільні підприємства (СП) по збірці автомобілів під маркою Saab в Китаї і окреме СП з розповсюдження цих автомобілів на місцевому ринку, повідомляється в прес-релізі Spyker.

Угода між Spyker, Pang Da і Youngman підлягає схваленню китайських урядових відомств і ряду третіх сторін, таких як Європейський інвестиційний банк, який кредитував Saab.

У 2010 р. голландський виробник спорткарів Spyker придбав в американського автоконцерну General Motors компанію Saab. За підсумками 2010 р. фінансові показники Saab виявилися плачевними, а в квітні 2011 р. конвеєр автовиробника і зовсім зупинився через борги перед постачальниками комплектуючих. У травні 2011 р. Spyker знайшов китайського партнера по відновленню виробництва Saab, ним стала компанія з КНР Pang Da Automobile Trade Co. Про свою готовність інвестувати в Saab неодноразово заявляв російський бізнесмен Володимир Антонов, який був витіснений з числа акціонерів Spyker під тиском General Motors.