ua en ru

Китайська компанія СНБМ і ЄБРР чекають від України роз'яснень по "зеленому тарифу"

Для дев'яти компаній, які отримали кредит Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) на розвиток альтернативної енергетики в Україні, зміна "зеленого тарифу" робить неможливим повернення кредитних ресурсів і ставить їх на межу дефолту. Про це заявив старший менеджер департаменту енергоефективності представництва ЄБРР в Україні Сергій Масліченко.

"ЄБРР стурбований зниженням "зелених" тарифів, розраховує на консультації з українською владою", - зазначив він.

Таку ж думку поділяють інші учасники та інвестори галузі. Наприклад, найбільший інвестор в сонячну енергетику України - китайська державна компанія CNBM (СНБМ), заявила про виниклу загрозу вкладеним коштам.

Представники СНБМ вже зверталися до української влади з проблемою порушення гарантій та постійних змін правил гри на ринку ВДЕ, що шкодить інвестиційному клімату і нормальному функціонуванню галузі. За деякими даними вище керівництво СНБМ вже знаходиться в Києві. Для донесення своєї позиції китайська сторона планує низку зустрічей на вищому рівні.

"Практично єдиний великий інвестор з Китаю - це ми. Український ринок - це дуже великі ризики та висока вартість кредитів. Коли ви залучаєте кредити в Україні і в Європі - це різні ставки кредитування і страхування. Без високого "зеленого" тарифу ніхто не прийде. Але зараз нас турбує непослідовність українських політиків щодо відновлюваної енергії. Якщо політика збережеться і буде стабільною, природно, ми будемо інвестувати в рази більше. Якщо ж ми постраждаємо через обману, то інвесторів не буде в принципі", - зазначив голова правління СНБМ Інтернаціонал Джейсон Джанг.

Нагадаємо, 27 лютого Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), знизила тарифи на відпуск у мережу електроенергії, яка виробляється на сонячних електростанціях, на 55%. Тарифи для інших видів "зеленої" генерації, в тому числі біоенергетики, вітряної енергетики, знижені на 50%.

На думку фахівців галузі, дискримінаційне ставлення до виробників "зеленої" енергії пов'язано з тим, що частина станцій вважалася бізнесом "регіоналів", у зв'язку з чим питання зниження "зеленого тарифу" дуже політизоване. Однак, насправді, основним інвестором і гравцем, наприклад, ринку сонячної енергетики, є китайська державна компанія СНБМ, має 1 ГВт потужностей в Україні.