ua en ru

Китай за підсумками 2009 р. став світовим лідером за обсягами продажів автомобілів, відтіснивши на другу позицію США.

Китай став світовим лідером за обсягами продажів автомобілів, відтіснивши на другу позицію США. Згідно опублікованим сьогодні даним Китайської асоціації автопромисловості, за 2009 р. в країні було реалізовано 13,64 млн автомобілів (включаючи важкий вантажний транспорт), передає державне інформагентство Китаю "Сіньхуа".

У Сполучених Штатах, за підрахунками агентства Autodata, продажі легкових автомобілів і легких вантажівок впали в 2009 р. до 10,4 млн одиниць - найнижчого рівня за 27 років. Як зазначають експерти, навіть якщо з китайської цифри відняти важкі транспортні засоби, американський авторинок все одно опиниться на другому місці.

У 2008 р. в Китаї було продано 9,4 млн автомобілів. Таким чином, зростання китайського автомобільного ринку в минулому році перевищило 45%, тоді як американський авторинок через кризу обрушився на 21%.

У місячному численні Китай почав обганяти США за обсягами продажів автомобілів вже в січні 2009 р. і за підсумками року вперше вийшов на перше місце в світі по цьому показнику. Правда, США все ще зберігають лідерство за обсягами продажів у вартісному виразі. Як повідомив напередодні головний експерт Китайського центру досліджень автомобільних технологій Хуан Юнхе, середня ціна на автомашину в Китаї склала 130 тис. юанів (19 тис. дол.), тоді як в США вона склала 30 тис. дол.