ua en ru

Китай заявляє про наявність очевидних ознак стабілізації своєї економіки

Економіка Китаю демонструє очевидні ознаки стабілізації завдяки політичній підтримці та покращенню світового попиту і може досягти 7,5-процентноо урядового орієнтиру зростання в 2013 р. Про це повідомило в понеділок Національне бюро статистики (NBS).

Економіка Китаю демонструє очевидні ознаки стабілізації завдяки політичній підтримці та покращенню світового попиту і може досягти 7,5-процентноо урядового орієнтиру зростання в 2013 р. Про це повідомило в понеділок Національне бюро статистики (NBS), передає Reuters.

Випуск боргу місцевих урядів також залишається під контролем, додало NBS на брифінгу, який, можливо, був спрямований на те, щоб заспокоїти побоювання світових інвесторів з приводу уповільнення в Китаї.

"Ми впевнені, що позитивний імпульс в економіці зберігається у другому півріччі, і впевнені у досягненні орієнтира економічного зростання, - сказав представник NBS Шен Лайюнь. - Економіка демонструє позитивні зміни. Ознаки стабілізації зростання стають більш очевидними".

Результати дослідження виробничого сектору минулого тижня підтвердили ознаки стабілізації в економіці в третьому кварталі після того, як уряд ухвалив підтримуючі заходи, включаючи скасування податків для дрібних компаній і прискорення інвестицій в міську інфраструктуру й залізниці.

Раніше були опубліковані липневі дані, що показали, що фабричне виробництво зростало найшвидшими темпами з початку року, а показники торгівлі перевищили очікування.

Шен сказав, що Китаю дуже складно зберегти швидкий рівень зростання через структурну корекцію і скорочення надлишку робочої сили, але зростаюче споживання, урбанізація і зростання менш розвинених регіонів ще довгий час будуть драйверами економіки.

Обсяг кредитів в економіці Китаю майже подвоївся з 2008 по 2012 рр., довівши інвестиції до 46% ВВП.

Комісія з регулювання банківської діяльності Китаю нещодавно почала працювати з китайським регулятором ринку цінних паперів, щоб сприяти сек'юритизації кредитів і допомагати банкам продавати проблемні кредити. Комісія також розвиває платформу для допомоги банкам у продажу таких кредитів інвесторам.

Цьому передував дозвіл торік місцевим урядом створювати їх власні компанії, що купують борг.

"Центральний уряд надає великого значення розвитку в області емісії боргу", - сказав Шен.

Нагадаємо, що раніше директор Китайського інституту народного господарства Фань Ган заявляв, що китайська економіка стабілізувалася і почала підйом. Якщо у другому півріччі тенденція зростання обсягу експорту збережеться, то цілком можливо, що до кінця 2013 року буде відзначений 7,5-% або навіть ще більше зростання китайської економіки.

Зазначимо також, що прем'єр країни Лі Кецян у липні заявив, що влада Китаю не допустять, щоб темпи зростання національної економіки опустилися нижче 7%. Примітно, що раніше міністр фінансів Лу Цівей заявив, що темпи в 6,5% можуть бути прийнятними в майбутньому, і додав, що економіка цього року не покаже темпів зростання нижче 7,5%.

Goldman Sachs, HSBC і Barclays в червні скоротили свої прогнози до 7,4%, що стало б найслабшими темпами з 1990 р.

Зазначимо також, що ВВП Китаю в II кварталі 2013 р. виріс на 7,5% в річному численні. Офіційна оцінка економічного зростання в квітні-червні ц.р. збіглася з очікуваннями аналітиків. ВВП Китаю в II кварталі 2013 р. щодо попереднього кварталу знизився на 0,2%. У попередньому кварталі (січень-березень 2013) зростання ВВП у річному численні склало 7,7%.