ua en ru

Китай запустив венесуельський супутник

Китай запустив венесуельський цивільний супутник. Запуск відбувся на китайському космодромі в провінції Ганьсу на кордоні з Монголією, передає Associated Press. Космічний апарат був названий "Міранда" на честь героя боротьби за незалежність Венесуели Франсиско де Міранди. Він буде використовуватися для боротьби з наркотрафіком, відстеженням повеней і картографії. Вартість проекту склала 140 млн дол.

"Міранда" став другим венесуельським супутником. У 2008 р. КНР запустила апарат "Симон Болівар".
Запуск "Міранди" транслювався в прямому ефірі по венесуельcкому телебаченню. Президент і кандидат на виборах Уго Чавес привітав розробників апарату.

Опозиційний кандидат Енріке Капрілес розкритикував запуск супутника і звинуватив Чавеса в нехтуванні інтересами і благополуччям пересічних громадян. "Скільки венесуельців змушені ночувати в нічліжках? У скількох містах немає швидкої допомоги? Ще один супутник для кандидата стабільності. 7 жовтня все це зміниться", - зазначив Капрілес в Twitter.

Президентські вибори у Венесуелі призначені на 7 жовтня. За даними опитувань громадської думки, Уго Чавес випереджає Капрілеса на 10%.

Читайте також: Індія сьогодні зробила 100-й космічний запуск