ua en ru

Китай посилив контроль за імпортом японською продукції

Пекін прийняв рішення посилити тиск на Японію шляхом посилення контролю за імпортом продукції, передає телеканал "Росія 24".

Згідно з інформацією японської організації з розвитку зовнішньої торгівлі (JETRO), японські компанії зіткнулися з жорсткістю процедури проходження митної перевірки: митниця в Шанхаї вимагає проводити не вибіркову перевірку, а перевірку всіх товарів в деяких партіях імпорту з Японії. Аналогічна ситуація спостерігається на митницях Пекіна і Тяньцзіня. При цьому офіційних повідомлень про дане рішення від китайської влади не надходило.

Відносини між Японією і Китаєм загострилися, після того як 10 вересня уряд Японії прийняв рішення про придбання частини островів Сенкаку у приватних власників. Дані острови знаходяться на спірній з Китаєм території. Ситуація загострилася, коли в районі островів знайшли родовища природного газу та нафти і величезні запаси рибальського промислу.

Починаючи з 11 вересня практично у всіх великих містах Китаю проходять антияпонські акції. У містах Шеньчжень, Сіань і Чанша демонстранти перевертали, підпалювали і закидали камінням автомобілі японського виробництва, громили магазини японських товарів і ресторани. Всього, за останніми даними, в протестах беруть участь більше 80 китайських міст, в акціях вже взяли участь понад 80 тис. чоловік.

Більш того, Пекін натякає, що може ініціювати процес введення економічних санкцій проти Японії, що може посилити поточне економічне становище острівної держави. Китай є найбільшим торговельним партнером Японії, в 2011 р. їх товарообіг зріс на 14,3% у вартісному вираженні до рекордних 345 млрд дол.

Читайте також: Японія вимагатиме від Китаю компенсації збитку за антияпонські заворушення в Пекіні (відео)