ua en ru

Китай збільшив термін подачі "Нафтогазом" інвестпроектів по кредиту на 3,7 млрд доларів

Китай збільшив термін подачі "Нафтогазом" інвестпроектів по кредиту на 3,7 млрд доларів Фото: Андрій Коболєв

Держбанк Китаю готовий продовжити терміни погашення кредиту

Державний банк розвитку Китаю продовжив рядків подачі "Нафтогазом" інвестпроектів по кредиту на 3,7 млрд дол до 15 вересня. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Кілька днів тому ми отримали офіційну відповідь від Банку Китаю, який сказав, що готовий продовжити термін, до якого Україна має право подавати проекти до 15 вересня цього року. Тобто ми отримали ще три місяці відстрочки... Якщо проекти, які будуть запропоновані протягом цього часу, задовольнять обидві сторони, Китайський банк готовий продовжити період на погашення самого кредиту", - сказав він.

При цьому, за словами Коболєва, "Нафтогаз" отримав позитивні висновки від Мінекономіки за деякими проектами.

"Це проект з придбання бурового устаткування і це проект по будівництву двох ТЕЦ на вугіллі. Ці проекти були передані на розгляд Банку Китаю і ми очікуємо на них відповідь, а також ми очікуємо на повну реєстрацію та повне погодження цих проектів в Україні", - сказав глава "Нафтогазу".

щодо інших проектів , таких як проект по встановленню більш ефективного газосжігающего обладнання, зокрема, мало забезпеченим верствам населення, перебуває на стадії розгляду.


"Ми, як "Нафтогаз" вважаємо, що зараз не дуже зручне і правильний час для його впровадження. Ми вважаємо, що, якщо держава не зможе допомогти тим, хто отримує субсидію, малоймовірно, що ця категорія споживачів зможе робити це самостійно і, на нашу думку, економія за цим проектом була б значно більшою, ніж витрати на обслуговування того ж кредиту... Сподіваємося, що ця пропозиція уряд розгляне ще раз і, можливо, нас почують", - зазначив Коболєв.

Він підкреслив, що в разі несхвалення урядом зазначеного проекту, запропонувати його китайському банку "Нафтогаз" не зможе. За словами Коболєва, інших доцільних напрямів використання китайських коштів у рамках групи "Нафтогаз" не знайдено, а використовувати ці кошти в інших напрямках і залучати їх під гарантії компанії за умовами надання кредиту заборонено.

Як повідомлялося, Китай знизив юань до мінімуму за останні п'ять з половиною років.