ua en ru

Китай розробляє найпотужніший у світі суперкомп'ютер

Китай розробляє найпотужніший у світі суперкомп'ютер Фото: Китай створює найпотужніший суперкомп'ютер

Китайські фахівці приступили до розробки найпотужнішого в світі суперкомп'ютера

У Китаї почалася робота зі створення найпотужнішого в світі суперкомп'ютера Тяньхе-3, який буде в десятки разів продуктивнішим, ніж існуючі нині аналоги. Про це повідомляє China Daily.

В Державному центрі суперкомп'ютерів міста Тяньцзінь повідомили, що прототип нового комп'ютера буде готовий на початку 2018 року.

"Новий суперкомп'ютер буде здатний робити квінтильон обчислень в секунду. Тобто, принаймні, в 10 разів швидше, ніж поточний світовий лідер. Його обчислювальна потужність буде перебувати на такому рівні, що затвердить Китай як світового лідера в галузі суперкомп'ютерів. Він допоможе нам вирішити деякі з найскладніших у світі наукових проблем з більшою швидкістю, точністю і в більшому обсязі", - повідомили в центрі.

Тяньхе-3 буде виконаний повністю в Китаї, від процесорів до операційної системи. Він буде розміщений у Тяньцзіні та в повному обсязі запрацює до 2020 року.

Суперкомп'ютер буде мати можливість аналізувати розподіл смогу на національному рівні, в той час як сучасні моделі можуть обробляти тільки район. Тяньхе-3 також може імітувати землетрусу і спалаху епідемій.

Нова машина також буде мати можливість аналізувати послідовність генів і білкових структур у безпрецедентних масштабах і швидкості. Це може привести до появи нових відкриттів у медицині.

Лю Гуанмін, директор Національного центра суперкомп'ютерів у Тяньцзіні, сказав що Тяньхе-3 буде генерувати більше 10 млрд юанів (1,49 млрд доларів) економічної вигоди в рік.

Нагадаємо, перший китайський суперкомп'ютер Тяньхе-1 з'явився в 2010 році, на даний момент він підтримує виконання різних завдань, включаючи розвідку нафти, виробництво обладнання високого класу, біологічну медицину і анімаційний дизайн, та обслуговує близько 1000 клієнтів.