ua en ru

Китай запропонував "Газпрому" частку в розподілі газу

Китай пропонує "Газпрому" участь у розподілі газу в КНР для зниження ціни на російський газ. Про це заявив заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв, передає "Росія-24".

"У спробі знайти рішення Китай сьогодні пропонує розглянути інтегрований підхід, в рамках якого ми не тільки будемо поставляти газ, але і його спільно транспортувати і маркувати на ринках. Ми домовилися подивитися, чи дасть це ефект на вартість постачань", - підкреслив Медведєв.

Китай також пропонує "Газпрому" участь у будівництві підземних сховищ газу. "Потрібно дивитися. Транспорт - це серйозні витрати, маркетинг вимагає людей. Я думаю, багато часу це не займе. Мова йде про спільну непросту роботу, яка може зайняти близько півроку", - зазначив Медведєв.

"Сподіваємося, що вже в найближчій перспективі ми зможемо почати масштабні постачання російського газу в КНР", - зазначив перед своїм візитом до Китаю на цьому тижні Президент Росії Володимир Путін.

У свою чергу, глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що глави Росії і Китаю за підсумками переговорів в Пекіні доручили підготувати пропозиції щодо співпраці двох країн в нафтогазовій галузі до зустрічі прем'єрів, яка пройде восени в Москві.

"По нафтогазовим справам було дано доручення підготувати конкретні пропозиції про вирішення відповідних питань до чергової зустрічі прем'єрів восени цього року", - пояснив Лавров.

Китайська корпорація Sinopec заявила раніше про швидкий початок постачань сланцевого газу. Проект корпорації з видобутку стане першим в країні, він запрацює в червні. Для Китаю видобуток сланцевого газу є першочерговим напрямом і займає особливе місце в розвитку країни на найближчі 5 років.

Китай планує, що в 2015 р. річні обсяги сланцевого газу в країні досягнуть 6,5 млрд куб. м. Загальний обсяг виробництва природного газу в країні зросте на 6% з поточного рівня. До 2020 р. Китай має намір вийти на рівень видобутку в 60 - 100 млрд куб. м сланцевого газу щорічно.

До 2015 р. придатні для розробки запаси сланцевого газу в Китаї складуть, за оцінками влади, 200 млрд куб. м, а доведені запаси - 600 млрд куб. м.